Колко е тъмна тъмната материя. Видеолекция за знание или сън

Представяме ви първия видеоклип на НаукаOFFNews, който ще бъде част от поредица, озаглавена "Лекции за лека нощ", защото знанието е важно, но пък и здравият сън е полезен за мозъка и за целия човешки организъм.

Първото видео "Колко е тъмна тъмната материя" е посветено на най-загадъчното вещество във Вселената, което все още е абсолютно неуловимо за учените. Тъмната материя, която тревожи умовете на астрофизиците по цял свят от десетилетия, се оказва, че има българска следа. 

Защо учените смятат, че за пълната картина на процесите във Вселената, трябва да се въведе нова субстанция? Какви доказателства има за съществуването на тъмната материя? Какви видове тъмна материя има и как се търсят тъмни частици? А какво представлява тъмната енергия? Какви може да са тъмните частици? Това са част от въпросите, на които ще се опитаме да отговорим. 

Всички десетилетни опити да се определят какви са точно и да се намерят частици тъмна материя са неуспешни. Затова някои учени търсят радикална алтернатива, отхвърляйки съществуването на всякаква тъмна материя. Тази теория обаче предполага, че гравитацията не действа по един и същи начин навсякъде и има също недостатъци.

Всъщност по отношение на тъмната материя астрофизиката се намира във вълнуващата фаза на изследването на все още неразгаданата загадка.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Случаен виц

Последни новини