Откриха нова суперземя, която може да бъде обитаема

Астрономите откриха нова суперземя, която обикаля около червено джудже на около 137 светлинни години от нас.

Планетата е наречена TOI-715b, има радиус, който е около 1,55 пъти по-голям от земния, и се намира в обитаемата зона на звездата. В системата има и друга потенциална планета. Тя е с размерите на Земята и ако бъде потвърдена, ще бъде най-малката от обитаемата зона, която TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) е оккривал някога.

TOI-715 е средно голямо червено джудже. Масата му е около една четвърт спрямо тази на нашето слънце (същото важи и за неговия радиус). TOI-715b се намира близо до своята звезда джудже и извършва една обиколка около нея само за 19 дни. Тъй като червените джуджета са много по-слаби от Слънцето, това поставя суперземята в консервативната обитаема зона на звездата.

Новото изследване е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, а неговият водещ автор е Джорджина Дрансфийлд от Училището по физика и астрономия към Университета в Бирмингам.

Традиционното определение за обитаемата зона е област около звездата-приемник, в която температурите са такива, че на повърхността на планетата може да съществува течна вода. Тази дефиниция обаче е по-сложна за прилагане на практика, отколкото изглежда – ето защо тези изследователи използват термините „оптимистичен“ и „консервативен“.

Оптимистичната обитаема зона се отнася за зоната, в която би могло да има течна вода в определен момент от историята на планетата, докато консервативната обитаема зона е по-малка зона в рамките на тази, в която планетите биха останали обитаеми. Тези две зони се различават поради температурата на повърхността на планетата, а оттам и дали водата би могла да съществува в течна форма – и може да варира в широки граници въз основа на фактори като дебелината и състава на атмосферата на планетата с течение на времето.

В случая с TOI-715b, екзопланетата се намира в консервативната обитаема зона.

Откриването на подобна суперземя винаги е вълнуващо. То подхранва чувството ни на удивление относно други планети и възможността някои от тях да приютят друг живот. Поради тази причина те са по-интригуващи от планети като горещите юпитери например, за които няма никаква вероятност да съдържат течна вода или живот. Дори най-издръжливите екстремофили не могат да оцелеят в порочната среда на Горещия Юпитер.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини