Вода от въздуха - тaка ли ще се справяме със сушата

Въпреки че може би не се замисляме, докато извършваме ежедневните си задължения, много прогнози сочат, че след години недостигът на вода ще се превърне в един от основните проблеми за човечеството. Той е свързан както с климатичните промени и намаляването на количеството валежи, така и с редица аспекти на човешката дейност, които оказват влияние върху природата.

Ако на нас това бъдеще ни се струва прекалено далечно, други вече са се заели да измислят алтернатива на проблема, преди той да е добил глобални размери. И най-интересното е, че това се случва в Лас Вегас, където пустинният въздух ни навежда на мисълта за всичко друго, но не и за изобилие от вода.

Но именно тук, в Южна Невада, където напоследък страдат от най-голямата суша в историята, имат и голяма нужда от нестандартни решения. В случая това е изобретеният от доцент Коди Фризен хидропанел, който се захранва със слънчева енергия, а целта му е да абсорбира водни пари в голям обем, когато е изложен на слънчева светлина.

Този метод не е съвсем нов, защото от векове се практикува "улавяне" на вода от мъглите, като например в Перу това се прави от 1500 г. и така до днес. Но на технологичното изложение CES през януари тази година бе представен осъвременен начин за използване на този древен източник на чиста, питейна вода.

Компанията на Фризен Zero Mass Water е основана преди 10 години, а днес е позната под името Source Global, оперира в повече от 50 страни и се оценява на над милиард долара. Тя се занимава изцяло с разработването и създаването на хидропанели, работещи със слънчева енергия, която захранва вентилатори, вкарващи въздух в устройството.

Там се съдържа изсушаващ материал, който абсорбира и улавя влагата. Водните молекули се натрупват и се отделят като водна пара заради повишената от слънцето температура на панела. Така се създава газ с висока влажност, който след това се кондензира в течност. Впоследствие към нея се добавят и специални минерали, които я правят годна за пиене.

Според Фризен, този "уникален" метод за извличане на вода от въздуха позволява тя да се осигурява дори на места с изключително ниска влажност - около 5%. Защото въздухът, дори в сравнително сух климат, може да задържи изненадващо количество вода. А атмосферата на Земята като цяло съдържа около шест пъти повече вода от реките на планетата, пояснява BBC.

Цената на един соларен хидропанел е около 2000 долара като срокът му на експлоатация е поне 15 години. Благодарение на новите технологии и изкуствения интелект панелите вече имат постоянно наблюдение на данните за променящите се климатични условия с цел извличане на максимално количество вода. Той е проектиран така, че да произвежда между четири и пет литра питейна вода на ден, но с подобренията може да се стигне и до осем-девет литра.

Създателят на компанията казва, че основната му цел е да осигури достъп до питейна вода за най-бедните и тези, които живеят в племена или на места, където нямат електричество, както и на места, засегнати от природни бедствия. Сред клиентите на Source е училище на юг от Сахара в Африка, където момичетата някога е трябвало да пътуват с часове на ден, за да намерят прясна вода, а сега могат да прекарват това време в учене.

Плановете на Фризен обаче са да стигне много по-далеч с изобретението си и един ден да добива вода и на Марс. Там атмосферата е средно 1% водна пара, което изисква промени в устройството на панелите, но той смята, че не е невъзможно.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини