Ново изследване предполага, че във Вселената няма тъмна материя

Настоящият теоретичен модел за състава на Вселената е, че тя се състои от нормална материя, тъмна енергия и тъмна материя. Ново изследване на Университета на Отава оспорва това, съобщи „Сайънс дейли", цитирано от БТА.

Проучването е публикувано в The Astrophysical Journal и отхвърля сегашния модел на Вселената, като показва, че всъщност в нея няма място за тъмна материя.

В космологията терминът „тъмна материя“ описва всичко, което не взаимодейства със светлината и с електромагнитното поле, и може да бъде обяснено само чрез гравитационна сила. Не можем да я видим, нито знаем от какво е съставена, но тя ни помага да разберем как се държат галактиките, планетите и звездите, смятат учените.

Раджендра Гупта, професор по физика във Факултета за естествени науки, използва модел, който съчетава две идеи. Първата идея е за това как природните сили намаляват с течение на космическото време, а втората е за това, че светлината губи енергия, когато изминава голямо разстояние. Идеите са тествани и доказват, че съвпадат с редица наблюдения, например за това как са разпределени галактиките и как се е развила светлината от ранната вселена.

Това откритие оспорва преобладаващото разбиране за Вселената, което предполага, че около 27% от нея се състои от тъмна материя и по-малко от 5% от обикновена материя, като останалата част е тъмна енергия.

„Резултатите от проучването потвърждават, че предишната ни работа за възрастта на Вселената от 26,7 милиарда години ни позволи да открием, че Космосът не се нуждае от тъмна материя, за да съществува“, уточни Гупта. „В стандартната космология се твърди, че ускореното разширяване на Вселената се дължи на тъмната енергия, но в действителност то се дължи на отслабването на природните сили при разширяването“, смята той.

Като оспорва необходимостта от съществуването на тъмна материя във Вселената и предоставя доказателства за нов космологичен модел, това изследване открива нови пътища за изследване на фундаменталните свойства на Космоса, пише „Сайънс дейли".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини