Затворници на собствените си планети - затова ли още не сме открили извънземни

Чували сме не една и две истории за срещи с извънземни и наблюдаване на НЛО-та. Но до този момент не съществуват категорични доказателства за тяхното съществуване, както и за наличието на живот в подобна форма на никоя от откритите планета. И всички се питат защо, а учените дават нова теория по въпроса.

Ново проучване, проведено в испанския университет Atlántico Medio, се занимава с т.нар. Парадокс на Ферми на Енрико Ферми от 1950 г., който обърква учените вече повече от шест десетилетия. В него накратко се пита защо учените на Земята така и не са открили извънземни форми на живот в тази Вселена, съставена от 200 милиарда трилиона звезди и още повече планети. 

Но новият отговор на това все така актуално питане, че извънземни има, но те обитават т.нар. Супер Земи, които, според испанските учени, притежават толкова силна гравитация, че правят напускането на орбитата им невъзможно. Те използват и една интересна мерна единица, с която да покажат нагледно теорията си.

Скоростта на бягство (скоростта, необходима на космическия кораб да се освободи от гравитацията на всяко небесно тяло), варира в зависимост от масата на това тяло. Бягството от потенциално обитаемата екзо-планета Проксима Кентавър на четири светлинни години от Земята, например, е сравнително лесно - 5,9 мили в секунда, само 0,85 пъти по-голяма от този на Земята. Но при по-големи и хипотетично обитаеми планети като Kepler-131, тази скорост може да бъде три и повече пъти по-голяма, което прави напускането на орбита почти невъзможно.

Учените изтъкват и друга интересна теория, свързана с комуникациите. Според тях, възможно е да съществува живот изцяло във водна среда на някоя Супер Земя и там обитателите да нямат нужда от комуникационни системи, за да общуват помежду си. А липсата им прави улавянето на тези форми на живот от нашите, човешки технологии, също толкова невъзможно, пише Daily Mail.

Според изследователите, акцентът в близко бъдеще трябва да е върху това да се търсят прости форми на живот. За целта е необходима модерна техника и подобрени методи за анализиране на слабите сигнали, които се излъчват от екзопланетите.

Именно в този дух е планираната космическа мисия LIFE (Голям интерферометър за екзопланети), чиято цел е да открива живот в нашата Вселена. Това ще се случва чрез пет малки сателита, позиционирани близо до телескопа Джеймс Уеб.

Тези сателити също ще действат като телескоп, който може да открива топлинно излъчване от екзопланети, които се намират извън нашата Слънчева система. Спектърът на светлината от излъчването може да се използва за идентифициране на състава на планетите и техните атмосфери, обяснява Indian Express.

Вече е проведен и експеримент доколко е успешна технологията, като целта е била нашата планета, а получените резултати обнадеждават учените, че в близо бъдеще може да имаме подробен анализ и за редица други космически тела, които вероятно ще ни дадат и отговор дали на тях има извънземни.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини