23 °C

Ботевци заеха местата на евродепутатите в Страсбург

Изображение 1 от 5


  “Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата!” 
  Тези думи на Христо Ботев прозвучаха в Европейския парламент в Страсбург при представянето на България от учениците на ЕГ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Те взеха участие в  събитие по проект  “Евроскола”   и бяха първите  млади посланици на България за 2019 г. Това е програма за ученици, която дава възможност  да се подобри осведомеността сред младите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация. В деня „Евроскола“ на 18. януари общо 485 ученици от 22 държави-членки на ЕС заеха местата на евродепутатите в парламентарната зала  в симулирано заседание на Младежкия европейски парламент. Кърджалийци впечатлиха присъстващите с представянето на своята държава, своя роден град  и своето училище. Участниците във форума бяха приветствани от  вицепрезидента на Европейския парламент – Райнер Виланд, с когото  в открита дискусия  обсъдиха актуални теми за бъдещето на Европа и съюза. Миграцията, свободният пазар на работни места, интеграцията и възможностите за обучение бяха теми, които  вълнуваха младите  парламентаристи. Господин Виланд обърна внимание, че младежите в Европа са тези, които биха променили облика на Европейския съюз и ги призова да бъдат активни граждани в динамичното време, в което живеем:. „Спазвайки девиза на съюза „Единни в многообразието“ бъдете достойни европейци, но не забравяйте да съхранявате традициите на държавите, от които идвате, опазвайки най-вече богатството на родните ви езици“.
  В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците бяха разделени в шест групи и в следобедните часове се включиха активно в дебатите на "заседанията на комисиите" и в "пленарното заседание" и доказаха, че няма прегради за младостта, вдъхновението и междукултурното сътрудничество. На английски и немски език те разискваха със свои връстници проблеми по предварително зададени теми: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“; „Сигурност и права на човека“; „Европейски избори 2019“; „Бъдещето на Европа“ ; „Миграция и интеграция“; „Младежка заетост“. Отличното владеене на работните езици улесни комуникацията на ботевци с европейските им връстници и се превърна в повод те да създадат интересни запознанства и да спечелят нови приятели. Учениците водиха  дискусии и преговори помежду си, за да построят бъдещето, за което мечтаят. Младежите трябваше да си сътрудничат и да вземат нелеки решения, опитвайки се да решават въпроси като  засилената миграция, сигурността и правата на човека, последиците от развитието на технологиите.  
  Присъствието на този забележителен младежки форум за всички участници в групата на Езиковата бе един необикновен урок по европейско гражданство и доказателство, че младежите от държавите-членки на ЕС, макар че идват от различни страни, имат еднакви разбирания и представи за бъдещето на Европа. Мнозина бяха особено впечатлени и от работата на преводачите, които с лекота се справяха с най-популярните езици в евроиституциите – английски, немски, френски и осъзнаха важността на чуждоезиковите умения, придобити от самите тях. 
        Пътуването на учениците от Езиковата гимназия  до Страсбург бе съпътствано от богата културна програма, включваща посещението на най-дълго строената катедрала в Европа Нотрдам, квартала La Petite France, Музея на модерното изкуство и  Елзаския музей. Незабравими ще останат за тях необикновените нови преживявания от срещата им с Европейския парламент като институция и докосването до европейската култура и традиция.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
  21 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
  21 окт 2019
  Последни новини