8 °C

Ботевци заеха местата на евродепутатите в Страсбург

Изображение 1 от 5


  “Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата!” 
  Тези думи на Христо Ботев прозвучаха в Европейския парламент в Страсбург при представянето на България от учениците на ЕГ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Те взеха участие в  събитие по проект  “Евроскола”   и бяха първите  млади посланици на България за 2019 г. Това е програма за ученици, която дава възможност  да се подобри осведомеността сред младите относно Европейския съюз, европейското гражданство и парламентарната демокрация. В деня „Евроскола“ на 18. януари общо 485 ученици от 22 държави-членки на ЕС заеха местата на евродепутатите в парламентарната зала  в симулирано заседание на Младежкия европейски парламент. Кърджалийци впечатлиха присъстващите с представянето на своята държава, своя роден град  и своето училище. Участниците във форума бяха приветствани от  вицепрезидента на Европейския парламент – Райнер Виланд, с когото  в открита дискусия  обсъдиха актуални теми за бъдещето на Европа и съюза. Миграцията, свободният пазар на работни места, интеграцията и възможностите за обучение бяха теми, които  вълнуваха младите  парламентаристи. Господин Виланд обърна внимание, че младежите в Европа са тези, които биха променили облика на Европейския съюз и ги призова да бъдат активни граждани в динамичното време, в което живеем:. „Спазвайки девиза на съюза „Единни в многообразието“ бъдете достойни европейци, но не забравяйте да съхранявате традициите на държавите, от които идвате, опазвайки най-вече богатството на родните ви езици“.
  В рамките на деня и според изискванията на проекта учениците бяха разделени в шест групи и в следобедните часове се включиха активно в дебатите на "заседанията на комисиите" и в "пленарното заседание" и доказаха, че няма прегради за младостта, вдъхновението и междукултурното сътрудничество. На английски и немски език те разискваха със свои връстници проблеми по предварително зададени теми: „Околна среда и възобновяеми енергийни източници“; „Сигурност и права на човека“; „Европейски избори 2019“; „Бъдещето на Европа“ ; „Миграция и интеграция“; „Младежка заетост“. Отличното владеене на работните езици улесни комуникацията на ботевци с европейските им връстници и се превърна в повод те да създадат интересни запознанства и да спечелят нови приятели. Учениците водиха  дискусии и преговори помежду си, за да построят бъдещето, за което мечтаят. Младежите трябваше да си сътрудничат и да вземат нелеки решения, опитвайки се да решават въпроси като  засилената миграция, сигурността и правата на човека, последиците от развитието на технологиите.  
  Присъствието на този забележителен младежки форум за всички участници в групата на Езиковата бе един необикновен урок по европейско гражданство и доказателство, че младежите от държавите-членки на ЕС, макар че идват от различни страни, имат еднакви разбирания и представи за бъдещето на Европа. Мнозина бяха особено впечатлени и от работата на преводачите, които с лекота се справяха с най-популярните езици в евроиституциите – английски, немски, френски и осъзнаха важността на чуждоезиковите умения, придобити от самите тях. 
        Пътуването на учениците от Езиковата гимназия  до Страсбург бе съпътствано от богата културна програма, включваща посещението на най-дълго строената катедрала в Европа Нотрдам, квартала La Petite France, Музея на модерното изкуство и  Елзаския музей. Незабравими ще останат за тях необикновените нови преживявания от срещата им с Европейския парламент като институция и докосването до европейската култура и традиция.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
  28 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
  28 яну 2020
  Последни новини