ДПС настоява да падне уседналостта за избори

ДПС е внесло предложение за промяна в Изборния кодекс, с която да отпадне искането на уседналост за европейските и местните избори. Предлага се отмяна на текста, с който от избирателните списъци за евровота се заличават лицата, които имат настоящ адрес на територията на държава, която не е член на ЕС, както и отпадане на изискването за 3-месечна уседналост. Ако идеята на Йордан Цонев и Хамид Хамид мине, за местните избори вече няма да важи 6-месечната уседналост по настоящ адрес.
Движението иска отпадане на забраната да се агитира на друг език освен българския. Настояват в помещенията на всяка избирателна комисия да се поставят по две камери за онлайн наблюдение, които да следят входа на помещението и масата за работа на комисията, но така, че да не нарушават тайната на вота.
Малко по-рано от ДПС се обявиха против идеята на ГЕРБ за отпадане на забраната за оповестяване на социологически данни в деня на изборите преди приключване на гласуването. "Забрана бе въведена, за да няма манипулации на общественото мнение по средата на изборния ден. Докато не се справим с фалшивите новини и с киберсигурността, забраната трябва да остане. Кой ще понесе отговорността, ако няколко медии обърнат изборния резултат в 17 ч. следобед в изборния ден?", попита Хамид Хамид.
duma.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини