ДПС се поклони пред жертвите на Възродителния процес в Горско Дюлево и Ауста

В момчилградските села Горско Дюлево и Ауста пред чешмите-паметници на Мустафа Юмер и Алиосман Али, убити през 1984-та г. по време на т. нар. „Възродителен процес“ се проведоха възпоменателни митинги-мевлиди. Проявата е част от поредицата възпоменателни митинги, посветени на жертвите срещу тоталитарния режим в Кърджалийско преди 34 години.
Заедно с близките на загиналите, събитието уважиха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС инж. Хасан Азис и Ахмед Ахмедов, председателят на Младежко ДПС и евродепутат Илхан Кючюк, членът на ЦОБ на ДПС Ердинч Хайрула, областният председател на ДПС инж. Изет Шабан, народните представители Адлен Шевкет, Ерол Мехмед, Имрен Мехмедова, Танер Али, ЕлханКълков, Хайри Садъков, ИхсанХаккъ, синът на покойния Алиосман Али от Ауста, Юзджан Шехитоглу от Измир, председателят на репресираните в Момчилград Мехмедали Рамадан. Тук бяха още кметът на община Белица Радослав Ревански, председателя на Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” (Балканци) в община Картал, Истанбул ОлджайЮзгюн, зам.-кметът на община Газиемир, Измир БилалШанлъ, зам.-председателят на Народно-републиканската партия (CHP) в Бурса Бюлент Юзбакан, представителите на ДПС за Истанбул и Бурса Фахри Ватансевер и ТургутШентюрк. Събитието уважиха още кметове на общини от областта, общински съветници от ДПС и представители на изселническите организации от Истанбул, Измир и Бурса. 
Бившият главен мюфтия Фикри Сали отправи молитва в памет на Мустафа Юмер и Алиосман Али и за всички жертви от съпротивата срещу насилствената смяна на имената.
Ученици от Ауста рецитираха стихове на турски език под ръководството на Ширин Мустафа. Всички присъстващи бяха гостени с пилаф. 
Организатор на възпоменателните прояви бе Общинският съвет на ДПС в Момчилград.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини