20 °C

Путин предупреди: Опасността от ядрена война ескалира

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че "опасността от ядрена война ескалира", а това се омаловажавало.
 
По време на годишната си голяма пресконференция, която е 14-та за него и в която той отговаря на дирижирани въпроси на руски граждани от цялата страна, руският държавен глава подчерта, че ако избухне ядрена война, това ще "доведе до загиването на цялата планета".Путин отбеляза, че световната общност "подценява настоящата ситуация", тъй като изглежда невъзможна и не е от решаващо значение. По думите на Путин, заплахата от ядрена война действително се е разглежда по-малко сериозно от хората, живеещи днес в сравнение с хората, живели по времето на Студената война. Но в дейсвителност тя не е станала по-малко остра. Той подчерта, че намаляването на прага за контрол върху въоръженията лесно би могло да доведе до такава война. Той добави, че Русия не се стремяла да бъде лидер в оръжейната надпревара, а само да поддържа баланса.
 
Путин заключи, че се надява, че човечеството има достатъчно здрав разум да не допусне глобална ядрена война.
 
Друга опасна тенденция според него е използването на неядрени балистични ракети. Въпреки че САЩ са изоставили опитите да построят тези ракети, технологията все още съществува.
 
"Това е ужасно, не трябва да се стига до това. Независимо от това, идеята за използване на балистични ракети, въоръжени с неядрени бойни глави, продължава да съществува", предупреди Путин.
 
Путин изрази съжаление, че "международната система за контрол на оръжията ефективно се разпада сега".
 
През 2021 г. договорът Нов СТАРТ - ключов договор между Русия и САЩ, който значително намали техните ядрени арсенали, трябва да изтече, но няма жизнеспособна алтернатива.
 
"Досега не е имало разговори за него", посочи руският президент, допълвайки: "Не са заинтересовани? Няма нужда от него? Е, добре тогава. Няма да свърши света с това, ние ще гарантираме нашата сигурност. Знаем как да го направим."
 
След това руският президент засегна въпроса с предстоящото оттегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег от 1987 г. По думите му, трудно е да се предвиди какво ще донесе бъдещето, но Русия щяла да направи всичко възможно да се защити. 
 
"В момента САЩ правят още една стъпка по оттеглянето си от Договора за ракетите със среден обсег. Много е трудно да си представим как ще се развие ситуацията. Какво ще стане, ако тези американски ракети със среден и малък обсег са разположени в Европа, какво ще правим? Разбира се, ще засилим нашата сигурност", изтъкна той. 
 
Путин коментира и темата с инцидента в Керченския проток, при който Русия плени три украински военни кораба и техните екипажи, като повтори тезата си, че Украйна е целяла да засили още повече напрежението преди президентските избори в Украйна догодина.
 
"Аз смятам, че провокациите никога не са успешни", заяви той, добавяйки, че тези действия, ако успеят, са предназначени да "подкрепят (президентските) рейтинги".
 
По думите му, Русия и Украйна споделят "естествени връзки и отношения", определяйки западния съсед на Русия като "един от основните търговски партньори на страната".
 
Запитан от украински репортер кога Русия ще спре "застрелването на украински граждани в Донбас", Путин отговори, като обвини за ситуацията в Източна Украйна властите в Киев, които са наложили "100-процентова икономическа блокада" на територията, която те наричали своя.
 
"Ние помагаме на хората там да оцелеят", обяви Путин, добавяйки, че политическите въпроси не могат да бъдат разрешени чрез военни средства. "Основното нещо е да видим, че Донбас е спокоен", отбеляза той, добавяйки, че хората на власт в Украйна "мразят Русия" и "не разбират нашите отношения".
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Су
  супер
  0 -3
  14:55, 20 дек 2018
  опитай и спечели по 0,10 цента от писане на 4-цифрени кодове,бързо лесно и се изисква само регистрация......https://efmoney.xyz/2422738925166/
Последни новини