В Скопие ще избират президент на втори тур

В Северна Македония ще се проведе втори тур на президентските избори, след като нито един от кандидатите не събра достатъчно гласове за категорична победа на първия тур в сряда, когато страната се стреми да влезе в Европейския съюз. Това съобщи АП.

Вторият тур на гласуването на 8 май ще съвпадне с парламентарните избори.

Почти пълните резултати от гласуването в сряда показаха силна промяна в полза на кандидата, подкрепян от дясноцентристката основна опозиционна коалиция ВМРО-ДПМНЕ.

При преброени около 92% от гласовете Гордана Силяновска е с голяма преднина от малко под 40%. Досегашният президент Стево Пендаровски, който се стреми към втори петгодишен мандат с подкрепата на управляващите в страната социалдемократи, е на второ място с близо 20%, според данните на Държавната избирателна комисия.

След Пендаровски се нарежда подкрепящият правителството кандидат от етническото албанско малцинство, външният министър Буяр Османи, с 13,6%. Избирателната активност беше 49,75 %.

За да спечели категорично, кандидатът трябваше да получи подкрепата на повече от 50% от регистрираните гласоподаватели. Така Гордана Силяновска  и Пендаровски ще се срещнат на втория тур на президентските избори.

В Северна Македония се възлагат големи надежди, че президентът ще работи за дългоочакваното влизане в ЕС.

Малката балканска страна се движи в орбита около 27-членния блок от близо две десетилетия, но не може да покаже почти нищо за усилията си.

Обръщайки се към десетки празнуващи привърженици на ВМРО-ДПМНЕ пред централата на партията в центъра на Скопие късно в сряда, Гордана Силяновска настояваше на своите проевропейски послания.

"Това е началото на нова ера, това трябва да бъде нов курс, трябва да го нарека европейски курс", каза тя. "Нека да докажем, че винаги сме принадлежали към Европа."

Пендаровски изрази разочарованието си от резултата. Но той заяви, че се надява да се справи по-добре на втория тур, включително с подкрепата на етническото албанско малцинство в страната, което представлява около една четвърт от населението.

Седем кандидати се състезаваха за този до голяма степен церемониален пост, а краткият период на кампанията беше посветен на присъединяването към ЕС, върховенството на закона, борбата с корупцията и намаляването на бедността.

Ръководителят на избирателната комисия Александър Дащевски заяви по-рано в сряда, че гласуването е протекло гладко, като в някои избирателни центрове е имало само малък технически проблем с биометричните устройства, който бързо е бил отстранен.

70-годишната Гордана Силяновска и 61-годишният Пендаровски са съгласни, че страната им принадлежи към ЕС. Те обаче се разминават по въпроса как да се справят с настояването на съседна България Скопие да запише в конституцията си признаването на българско етническо малцинство. България заяви, че в противен случай ще блокира кандидатурата на Северна Македония за членство в блока.

Северна Македония е кандидат за членство в ЕС от 2005 г., но преговорите за членство започнаха едва през 2022 г. и се очаква процесът да отнеме години.

Избирателят Ставре Темелковски заяви, че има големи очаквания Северна Македония скоро да стане пълноправен член на ЕС.

"Очаквам гражданското движение да победи, ние да станем част от всички тези прозападни системи и да започне процес на оздравяване на държавата, която чака вече почти три десетилетия", каза той. "Много поколения са изтощени."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини