Байдън подписа закона за допълнителна военна помощ за Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа закона за допълнителна военна помощ за Украйна. Текстовете вече минаха през двете камари на Конгреса.

Новият пакет от военна помощ включва 61 млрд. долара за Украйна и 26 млрд. долара за Израел. Предвидени са 1 млрд. долара за хуманитарна помощ за Газа и 8 млрд. долара за сдържане на военната мощ на Китай в Индо-тихоокеанския регион, посочват Ройтерс и БТА.

Законът влиза в сила незабавно, а Байдън посочи, че е одобрил първоначална доставка на оръжия за Украйна на стойност 1 млрд. долара, която ще започне до часове.

„До часове, буквално до часове, ще започнем да изпращаме на Украйна боеприпаси за противовъздушната отбрана, за артилерия, ракетни системи, както и бронирана техника. Този пакет е инвестиция не само в сигурността на Украйна, но и в сигурността на Европа и нашата собствена сигурност“, заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Този първоначален пакет включва бойни машини, боеприпаси за системите „Стингър“ и ХАЙМАРС, 155-милиметрови артилерийски снаряди, боеприпаси за противотанкови системи „Джавлин“ и други оръжия, които могат незабавно да заминат за фронта.

Предстои предаване на Украйна и на дългобойната версия на ракетните системи Атакамс с обхват 300 километра.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини