Репресиран изселник предлага свой парцел за изграждане на параклис при Брош

    Репресиран по време на т.нар.Възродителен процес наш изселник предлага свой парцел за изграждането на параклис при с.Брош.Въпреки,че през 1989 г. е бил изпъден от България той не таи мъст,а напротив иска да направи хаир.Затова иска над селото където има мюсюлмански молитвен дом и теке да се изгради и параклис. Предлага да се използва плана на вече полуразрушените храмове в кърджалийските села Рудина или Русалско. Смята, че неговия съсед по място Здравко Ленков ще се радва на идеята.

      Изселникът е Мехмед Ришад има брат политзатворник, лежал в затвора заедно с отец Благой Топузлиев. Той носел през тоталитарни времена колети и на двамата. Познава се и с брата на отец Топузлиев, митрополит Дометиан.

      Мехмед Ришад се отнася с уважение както към мюсюлманските, така и към християнските храмове. Разказва за параклиса при Доброволец. Гръм ударил офицер, който в годините на тоталитарния режим карал войниците си да съборят храма

      Мехмед Ришад смята че българи и турци трябва да живеят в хармония.Той самия има много приятели сред българите и подчертава, че е видял много добро. По време на Възродителния процес милиционери от вътрешността на страната го прибират в участъка. Кварталният, местен кърджалиец ги накарал да ги оставят сами, за да го разпита. Имитирал,че го бие. Пуснали го.По време на т.нар.Голяма екскурзия друг кърджалиец му дал безвъзмездно прицеп да си превози багажа.

    С уважение Мехмед Ришад се отнася и към арменците.Спомня си за друг политзатворник Хаикарам Пилигиан.

    Хобито на Мехмед Рищад е лозарството.Неговия дядо е бил агроном-мюдерис т.е.професор. Учил във Франция. Ришад е закупил 4 дка земя до Перперикон и смята там да засади древния сорт алжирка, който е на изчезване. В момента се отглежда в Ямболско, където Ришад е служил.

       Гордостта на Мехмед Ришад са децата му.Големият му син е участвал в математически олимпиади с президента Румен Радев. Сега е шеф на филиала на „Сименс” в Бразилия.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Случаен виц

    Последни новини