Изселник вдигна чешма с уникална беседка

С безброй чешми за хаир се слави Ардинският край. Тук често може да чуете хората да казват, че ако не си изградил чешма, все едно не си живял. Повечето от чешмите са направени в памет на починал близък човек. Преди няколко месеца изселникът Назим Юзлер също решава да построи чешма с голяма беседка за почивка в памет на тъщата си Айше Мехмед от Голобрад. Тя е изградена до сондажният кладенец, който се намира близо до водосборния басейн на Голобрад. Обградена е с красив кът от цветя. Разполага и с място за чеверме и скара.
Кметът на Голобрад Шабан Местанов, който разгледа новата чешма и беседката около нея с кмета на общината Ресми Мурад сподели, че Назиф е зет в близкото село Брезен. „Хареса природата и чистият въздух около сондажният кладенец и реши да построи за севап (добро) чешма и беседка около нея”, заяви той и допълни, че новата придобивка ще бъде открита официално през следващия месец съпроведена с мевлид за здраве и берекет.
Назим Юзлер е родом от кърджалийското село Опълченско, но от дълги години живее в Истанбул. Собственик е на фабрика за кожени изделия „Гранд ла вита” в квартал „Лалели”. Той е спонсорирал и подмяната на дограмата на местната джамия в Брезен. В момента помага и за изграждането на ново минаре в родното си село Опълченско.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини