Ресми Мурад дари картина на спортен деятел от Турция

Кметът на община Ардино Ресми Мурад подари на спортния деятел от турския град Ялова Рафет Кору картина на местния художник Ангел Банков. На нея е изобразена чаршия, която навява спомени и носталгия по старите улици в родопското градче.

„Въпреки, че повече от 35 години живея в Турция, винаги копнея за родния си край. Много съм изненадан от жеста на кмета. Той е един земен човек", заяви Кору, преди да си тръгне от Ардино. Изселникът всяка пролет носи в Ардино цветя от южната ни съседка, които красят парковете и алеите на града.

Рафет Кору е роден е през 1948 г. в Бял извор. Детските му години преминават в махала Кабакджълар в Ардино. Възпитаник е на Техникума по механизация на селското стопанство в Пловдив. Дълги години е работил като спортен инструктор в „Горубсо – Мадан". Бил е и завеждащ отдел „Спорт и туризъм" към АПК-Ардино, както и технически ръководител във ВиК-Ардино. През 1978 година се изселва в Бурса. В момента живее в Ялова и работи като техник в турската държавна напоителна система. Мениджър е на спортния клуб по тенис на маса в община Ялова и бивш председател на Сдружението на Балканските турци в града.

Гюнер ШЮКРИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини