13 °C

Университетът разследва генно редактираните бебета от своя доцент

Южният университет за наука и технологии в Шенжен, Китай, публикува официално изявление, с което се дистанцира от работата на генетика Хъ Цианкуи който е доцент в университета. 

В интервю за Associated Press вчера той обяви зашеметяващо, че е редактирал гените на човешки ембриони чрез CRISPR и тези бебета - две близначки, са се родили преди няколко седмици. Той твърди, че те са редактирани, за да заличат ген, наречен CCR5, който участва в заразяването с ХИВ.

Проблемът е, че повечето страни по света имат строги регулации срещу износването и раждането на бебета от човешки ембриони, които са били редактирани чрез CRISPR. Ако твърденията на Хъ са истина, за първи път това е било направено и изглежда е било направено без разрешение или надзор.

Южният университет за наука и технологии в кратко изявление на своя сайт отбелязва, че Хъ е в отпуск от февруари тази година и не е извършил въпросната си работа в университета или по време, когато е работил за университета. Университетът и неговият биологичен факултет не са запознати с работата.

"Южният университет за наука и технология изисква строго научните изследвания да спазват и да се съобразяват с международната академична етика и академичните норми в съответствие с националните закони и наредби", се казва в изявлението.

Университетът незабавно наема обективни експерти от трети страни, за да започне разследване на твърденията на Хъ.

Изследването не е публикувано в академично издание, нито е верифицирано независимо, нито пък се разкрива самоличността на бебетата, въпреки че онлайн форма изглежда показва, че работата е била одобрена от комисията по етика миналата година. 
Други институции също се опитват да се дистанцират, както съобщава BBC, болницата, която се твърди, че е свързана със случая, също отрече всякакво участие. 
И въпреки че в регистрацията Южният университет за наука и технологии е вписан спонсор, университетът не потвърждава да е давано етично одобрение на проекта.

"За използването от доцент Хъ Цианкуи на технология за генетично редактиране на човешки ембрион за изследвания, Академичният комитет на катедрата по биология вярва, че е сериозно нарушение на академичната етика и академичните норми", се казва в изявлението,

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
13 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
13 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
13 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
13 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
13 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
13 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
13 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
13 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
13 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
13 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
13 ное 2019
Последни новини