14 °C

Университетът разследва генно редактираните бебета от своя доцент

Южният университет за наука и технологии в Шенжен, Китай, публикува официално изявление, с което се дистанцира от работата на генетика Хъ Цианкуи който е доцент в университета. 

В интервю за Associated Press вчера той обяви зашеметяващо, че е редактирал гените на човешки ембриони чрез CRISPR и тези бебета - две близначки, са се родили преди няколко седмици. Той твърди, че те са редактирани, за да заличат ген, наречен CCR5, който участва в заразяването с ХИВ.

Проблемът е, че повечето страни по света имат строги регулации срещу износването и раждането на бебета от човешки ембриони, които са били редактирани чрез CRISPR. Ако твърденията на Хъ са истина, за първи път това е било направено и изглежда е било направено без разрешение или надзор.

Южният университет за наука и технологии в кратко изявление на своя сайт отбелязва, че Хъ е в отпуск от февруари тази година и не е извършил въпросната си работа в университета или по време, когато е работил за университета. Университетът и неговият биологичен факултет не са запознати с работата.

"Южният университет за наука и технология изисква строго научните изследвания да спазват и да се съобразяват с международната академична етика и академичните норми в съответствие с националните закони и наредби", се казва в изявлението.

Университетът незабавно наема обективни експерти от трети страни, за да започне разследване на твърденията на Хъ.

Изследването не е публикувано в академично издание, нито е верифицирано независимо, нито пък се разкрива самоличността на бебетата, въпреки че онлайн форма изглежда показва, че работата е била одобрена от комисията по етика миналата година. 
Други институции също се опитват да се дистанцират, както съобщава BBC, болницата, която се твърди, че е свързана със случая, също отрече всякакво участие. 
И въпреки че в регистрацията Южният университет за наука и технологии е вписан спонсор, университетът не потвърждава да е давано етично одобрение на проекта.

"За използването от доцент Хъ Цианкуи на технология за генетично редактиране на човешки ембрион за изследвания, Академичният комитет на катедрата по биология вярва, че е сериозно нарушение на академичната етика и академичните норми", се казва в изявлението,

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини