14 °C

Редактирането на генома не може да се решава само от учените и политиците

Дизайнерски бебета, насекоми мутанти и храната на Франкенщайн - такива представи възникват у хората, когато стане дума редактиране на генома.

Практиката, която променя ДНК на организма по начини, които могат да бъдат наследени от следващите поколения, е едновременно по-сложна и по-малко драматична, отколкото предполагат популярните представи, пишат група учени в Science in Public.

Последиците от такова редактиране обаче са толкова дълбоки, че разрастваща се група експерти смятат, че е твърде важен въпрос, който да бъде оставен само на учени, лекари и политици.

В публикация в Science 25 водещи изследователи от цял ​​свят призовават за създаване на национални и глобални граждански асамблеи, които да имат за задача да разгледат етичните и социални аспекти на тази нововъзникваща наука.

Авторите са специалисти от широк спектър дисциплини, включително държавна администрация, право, биоетика и генетика.

Огромният потенциал и заплахата при редактиране на гени бяха нагледно демонстрирани през 2018 г., когато генетикът Хе Джианкуи обяви, че е използвал технологията за създаване на две генетично променени бебета.

Д-р Хе в крайна сметка лежи в затвора, но неговата работа постави в центъра на вниманието ключови въпроси за хората, редактиращи гени. Как трябва да се използва тази технология и кой трябва да взема тези решения?

Въпросите касаят не само нашия вид. Редактирането на гени потенциално предлага начин за промяна на комарите и унищожаване на маларията, за повишаване на устойчивостта на културите и намаляване на глада или за отглеждане на прасета с органи, предназначени за трансплантации на хора.

Редактирането на гени също така може потенциално да предотврати състояния като сърповидно-клетъчна болест, муковисцидоза и дори някои форми на рак.

Но всяко добро обещание, поне в популярното въображение, се отразява като лошо: случайно мутирали насекоми, пренасящи болести; стерилни култури; нови болести, устойчиви на лекарства; бебета, проектирани да имат свръхсила или музикалност.

Тези последици са толкова важни, смятат изследователите, водени от професор Джон Драйзек, ръководител на австралийския Център за делиберативна демокрация и глобално управление в Университета на Канбера, че те трябва да бъдат изследвани не само от работещите в тази област, но и от широката общественост - учители, водопроводчици, месари, хлебари и свещеници.

Дрижек и колегите му вярват, че гражданските асамблеи - групи граждани, натоварени да се потопят дълбоко в етичните и морални проблеми, породени от редактирането на генома, ще предоставят ценно ръководство за учени, лекари и политици по целия свят.

"Обещанието, опасностите и подводните скали на тази нововъзникваща технология са толкова дълбоки, че последиците от това как и защо се практикува не трябва да се оставят на експертите“, казва Дрижек.

В научния документ изследователите казват, че в предложената от тях глобална асамблея трябва да участват поне 100 души, никой от които не е учен, политик или активист в тази област.

Международната среща ще бъде предхождана от няколко национални. Срещи в САЩ, Великобритания, Австралия и Китай вече са планирани и изцяло финансирани от организации като Фондация Кетеринг, Национални институти по здравеопазване, държавната австралийска Genomics Health Futures Mission и Wellcome Genome Campus.

Проектите в Белгия, Франция, Германия, Бразилия и Южна Африка също са в напреднала фаза.

"Фактът, че те се състоят от граждани, които не са били активисти по дадения въпрос, означава, че те са способни добре да отразяват относителната тежест на различните ценности и принципи", казва професор Дрижек. Той прави аналогия със съдебните заседатели в правосъдната система.

Гражданските обсъждания не са необичайни, както показват неотдавна проведените в Ирландия и Австралия. Глобалното събрание обаче би било значително по-различно.

"Не мисля, че целта на гражданската асамблея трябва да бъде да отговори на въпросите дали редактирането на наследствен геном трябва да бъде забранено в световен мащаб. По-скоро трябва да става дума за по-добро разбиране на опасенията и очакванията на общността", казва съавторът Диан Никол, професор по право в Университета на Тасмания.

Ще става дума и за социална справедливост, допълва професор Баоганг Хе, ръководител на международните изследвания в австралийския университет Deakin.

"Глобалната гражданска асамблея ще помогне да се разработи морална и политическа регулация на експериментите за редактиране на геноми и да се осигури справедлив достъп до технологиите", казва той.

"Това ще помогне на глобалното гражданско общество да се предпази от злоупотреба с редактиране на геноми в интерес на малцина."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 30.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
За да намалите риска от грешки се консултирайте по делови и други въпроси, които ви затрудняват. Приветствайте желанието на някой да ви помогне, не бъдете излишно горди. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи, но до тогава ви чака много работа.
30 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В добра физическа и психическа форма сте и ще поддържате темпото си непроменено. Краткосрочните ви планове ще се развиват без особени отклонения, което значи, че ще получите онова, за което се трудите. Ставайки по-общителни ще си осигурите информацията, от която се нуждаете.
30 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще мине под знака на непрекъснатото движение. Ще се захващате ту с едно, ту с друго и в крайна сметка ще останете доволни, ако успеете да свършите нещо докрай. Не позволявайте околните да вземат решенията вместо вас, но бъдете доста-тъчно тактични, за да избегнете споровете. Здравето е ви повече от отлично.
30 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще е запълнен с делови срещи, както и с изпълнението на служебни и бизнес-задачи. Личните ще оставите на втори план, с намерение сте да приключите по-скоро ангажимент, от когото очаквате да последват финансови и други развития. Не оспорвайте мнението на партньорите си и ще ви бъде по-лесно да осъществите целите си.
30 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Очакват ви успехи, ако делата ви са прозрачни, а вие честни и принципни. В семейна среда ще споделяте вълненията си и с топло чувство към близките си, ще изразите вниманието и обичта си към тях. Не отхвърляйте едно предложение, преди да сте го обмислили, защото носи добри възможности.
30 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Проявеното от вас внимание към проблемите на околните ще ви се върне под формата на изгодно предложение или друга придобивка. Подобрявайки общуването с тях, няма да пренебрегнете и собствените си нужди. Други ще се заемат с домашните задачи. Много от тях чакат вниманието ви.
30 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вероятно се надявате на резултати, по-добри от тези, които сте планирали. Ще се осъществи идея, която сте считали за възможна и това със сигурност ще улесни работата ви. Околните черпят от вашата енергия и желание да свършите всичко по най - добрия начин. Явно не пестите труда си.
30 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Тактичността и деловият ви усет ще ви помогнат да се възползвате от завързана ситуация. Изгодите, които ще извлечете значително ще улеснят бъдещето ви (най-вече материалното им изражение). Проблеми във взаимоотношенията с институциите може да отнемат доста време, но в крайна сметка ще получите това, към което се стремите.
30 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Удовлетворени сте от посоката, в която се развиват делата ви. Не пестите усилията си, когато искате да постигнете нещо и това определя и успехите, които бележите. За предпочитане е да се насочите към дейности, свързани с комуникация и обмен на идеи. Ще останете очаровани от предложението на малко познат човек.
30 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
На работното ви място предстои промяна, която открива добри възможности за вашето издигане. Възползвайте се от това и положете съответните усилия, за да покажете на какво сте способни. Бъдете по-инициативни и пробивни и ще спечелите.
30 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Повече яснота по предстоящ проект ще получите след срещите, които ви предстоят. В никакъв случай не подценявайте възможностите на хората, с които се срещате, и не си създавайте впечатления от пръв поглед. Умеете да прониквате в невидимото, направете го и сега. Ще си помогнете.
30 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с важен проблем днес, което ще изпълни със чувство за добре свършена работа. Не оставяте длъжни на човек, който се е отнесъл недоброжелателно с вас. Посвещавате голяма част от времето си на любимия човек, с когото прекарвате страхотни моменти заедно. Настроението ви значително ще се подобри след като получите добра новина свързана с ваш близък човек.
30 окт 2020
Последни новини