16 °C

Китайски експеримент създаде маймуни с човешки мозъчни гени

В опит да научат повече за начина, по който се развива човешкият мозък, учени в Китай са добавили ген на човешкия мозък в генома на резус маймуни. Добавеният ген се нарича MC HP 1 или микроцефалин и участва в регулирането на растежа на мозъка на плода.

Изглежда, че добавянето му е направило маймуните по-умни. Мозъкът на модифицираните животни се нуждаел от повече време, за да се развие, подобно на човешките деца. Трансгенните маймуни показали по-добра памет и по-бързи реакции в сравнение с немодифицираните си връстници.

"Това е първият опит да се разбере еволюцията на човешкото познание с помощта на трансгенен модел на маймуни", каза генетикът Бинг Су от Кунминския институт по зоология.

Трансгенните организми не са нищо ново. Първият експеримент е публикуван през 1974 г., когато гените Staphylococcus aureus били вмъкнати в Escherichia coli. Първата трансгенна маймуна, с вмъкнати гени от медузи, е създадена през 2001 година.

Човешки гени са добавяни на маймуни за изследване на заболявания и състояния като аутизъм. Мишки са били модифицирани с гени на човешкото познание, включително с променен микроцефалин. Но изследователите смятат, че това е първият път, когато изследователите са използвали трансгенни маймуни, за да изследват генетичния произход на човешкия мозък.

Това е, казват учените, експеримент с етични последици.

Екипът излага ембрионите на маймуни на вирус, носещ човешки микроцефалин. Това генерира 11 трансгенни маймуни резус, носещи човешкия ген, само пет от които действително оцелели.

Всъщност, документ от 2010 г. изрично осъжда цялата концепция за редактиране на маймуни с човешки мозъчни гени (макар и не непременно маймуни), наричайки такива потенциални изследвания „етично неприемливи“ поради повишения риск от увреждане на животните. 

"Използването на трансгенни маймуни за изследване на човешки гени, свързани с еволюцията на мозъка, е много рискован път", казва пред Technology Review генетикът Джеймс Сикела от Университета в Колорадо, който е съавтор на документа от 2010 г., .

В допълнение, един от изследователите на това последно изследване, компютърният учен Мартин Стинер от Университета на Северна Каролина, отбеляза, че има аспекти на проучването, които не биха били разрешени в страна с по-строги разпоредби, като например САЩ. Всъщност изследването не успява да намери издател на Запад.

Китайските генетични изследвания вече се наблюдават под лупа след работата на генетик Хе Джанкуй, който твърди, че е редактирал човешки ембриони. Неговият американски сътрудник, Майкъл Дийм от университета Райс, също е подложен на критики.

"Сега е създадено това животно, което е различно от това, което би трябвало да бъде. Когато правим експерименти, трябва да имаме добро разбиране какво се опитваме да научим, как то ще помогне на обществото, а това не е случаят тук", казва Мартин Стинер.

"Те се опитват да разберат развитието на мозъка. И аз не мисля, че стигат дотам."

Изследването е публикувано в National Science Review..

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Se
  Serengeti
  1 0
  09:18, 16 апр 2019
  Закъсняха китайците, у нас отдавна има такива, в герб....

Хороскоп за 16.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес съсредоточете повечето от усилията си върху професионалната сфера, защото съществува риск от неуспех. Огледайте нещата от всичките им страни до най-малките подробности. Изберете най-подходящия момент за действие, от това ще зависи много. Някои от вас получават финансови приходи от успешно реализирани сделки с наеми и продажби на имоти.
16 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Заели сте се с много дела едновременно и имате всички шансове да успеете, стига да овладеете емоциите си. Не допускайте външни вмешателства в работата си, особено, ако е свързана със значителни суми. Вие най-добре знаете какво трябва да се направи. Потърсете контакт с приятел, с който отдавна не сте се чували.
16 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Делата ви днес ще бъдат успешни, ако проявите търпение и оставите обстоятелствата да работят във ваша полза. Харчете по-малко от заработеното и ще имате повече. Ако споделите вечерта си с любимия човек ще неутрализирате напрежението от деня и ще се заредите с нови сили. Очакват ви приятни емоции.
16 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
В подкрепа на работата ви ще се мобилизирате и я приключите навреме. Имате добра енергия, а и физическата ви форма позволява да се натоварите повече, няма да се отрази на неблагоприятно на общуванията ви. В желанието си да сте полезни на някого ще направите и невъзможното, дано го оцени.
16 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Силни емоции и добро настроение ще преобладават сред Лъвовете. С отворени сетива сте за новостите и няма да пропуснете добрата възможност, която ви се предлага днес. Активността ви ще е провокирана и от желанието ви час по-скоро да видите осъществени намеренията си. Не пренебрегвайте човека, който ще ви потърси за подкрепа.
16 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Някои Деви днес ще бъдат заинтригувани от делово предложение, което идва тъкмо навреме. Имате възможност сами да прецените дали поемате риск или не, и да се справите със ситуацията. За предпочитане е да не намесвате роднините си, които едва ли ще са в състояние да погледнат обективно на нещата.
16 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Независимо дали се занимавате с работа или развлечения, със сигурност вие ще сте един от хората, които дават идеи. Бъдете готови да се съобразите и с всяко чуждо мнение. Само така ще постигнете нужното спокойствие в обстановката около вас. Някои от вас ще предприемат кратко пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нещата ви ще се развиват такива, каквито сте ги планирали. Ще получите финансови придобивки и ще можете да се поглезите. Това ще повиши самочувствието ви и ще ви настрои на хазартна вълна. Може би трябва да преразгледате отношенията си с някои хора и да преосмислите връзки, които ви потискат.
16 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Професионалната ви работа ще запълва основната част от времето ви днес. Без изненади ще протича деня и на творците, отдадени на творчеството си ще се посветят на идеите си. Вложените усилия ще бъдат гаранция за сполука. За други издигане в службата и финансови придобивки. Изненадайте приятно партньора си.
16 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Опитайте се да разведрите атмосферата около вас, повече напрежение е нездравословно. Намерете себе си и своето място сред другите. От правилната ви преценка ще зависи бъдещето на много хора. Разпределете времето си, като не пропускате да обърнете внимание на близките си и на нуждата ви от почивка.
16 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се организирате и ще свършите всичко, което планирате за днес, без това да се отрази на връзките ви с околните. При постигане на договорености не изхождайте единствено от личните си интереси, защото няма да се стигне до сделка. Използвайте деня си и за подготовка на предстоящо пътуване.
16 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
За повечето от представителите на знака този ден обещава да бъде спокоен и без излишни изненади. Въпреки това обаче бъдете готови за нещо, от което зависи начина, по който ще протича бъдещата ви работа. Опитайте се да възстановите добрите си отношения с човек, който е бил ценен за вас по един или друг начин. Удовлетворението ви от вечерта ще е пълно.
16 окт 2019
Последни новини