10 °C

Адлен Шевкед, народен представител от ДПС: Системата в здравеопазването трябва да се промени напълно

-Госпожо Шевкед, ДПС посочи предсрочните избори като належаща необходимост. Те наистина ли са неизбежни?

- Изборите са неизбежни, но ние още от самото начало на ситуирането на това правителство, сме категорични в едно. Идеята не е „Стани, за да седна“, идеята е да се обединим около една програма всички системни партии, без тези в коалицията Обединени патриоти, да се обединим около една програма, която да бъде насочена за ускорено развитие на България. Това е нашата основна идея - обединение, връщане на държавността, връщане на вярата в институциите. Да започнат да вярват хората в тяхната функционалност. Но това трябва да бъде решение на всички системни партии. 

-Г-жо Шевкед, да ви върна към вота на недоверие – третия неуспешен вот на недоверие към това правителство. Там много ясно се чу гласът на ДПС. Движението не е доволно от този начин на управление на страната, и преди всичко от начина, по който се развиват нещата в сферата на здравеопазването. Вие сте човек с богат опит, работили сте и в тази сфера. По време на предизборната кампания имахте ясни послания към избирателите. Според Вас, какво трябва да се промени в българското здравеопазване?

- Системата трябва да се промени изцяло. Ние сме го заявили нееднократно. Още от 2007 година ние повтаряме, че първото нещо, което трябва да се случи, е демонополизацията на Здравната каса. Второто нещо, е обръщане на пирамидата. В момента най-висок разход от бюджета на Касата е за болнична помощ и за лекарства. Изцяло са предадени основни приоритети като профилактика и извънболнична помощ. Това трябва да се промени. Ние винаги сме били за електронното досие на пациента, за електронната здравна карта, за да може контролът върху всички услуги, които получава пациентът в системата, независимо дали тръгва от общопрактикуващия лекар или спешната медицинска помощ, да се проследи пътя на пациента, да се проследят неговите нужди. Да обърнем здравеопазването не само към нуждите на пациента, но и на лекарите. Да върнем отношението към пациента, за да бъде съхранено неговото достойнство. Нещата във вота стояха така – мотивите на БСП, с които той беше внесен, и нашите мотиви да го подкрепим, са коренно различни. Ние ги изказахме в лицето на д-р Джефер и д-р Адем. Те са корифеи в сферата на здравното осигуряване. Това че подкрепихме вота, не е причина да бъдем пришивани към БСП. Ние имаме нашите силни и достатъчни аргументи за срива в здравеопазването.

- Всички тези намерения и мерки, които изразихте, могат ли да бъдат реализирани без да се увеличава финансовата тежест върху хората в България? Основното недоволство в обществото беше точно заради намеренията да се въведат допълнителни такси. Един от аргументите на вота беше, че сферата на здравеопазването е като бездънна каца – наливат се пари, а качеството на услугата не се подобрява. Възможно ли е това, което вие искате да стане, без хората да плащат повече?

- Ние сме казвали нееднократно, че когато се наливат пари в нереформирана система, те не допринасят за повишаване на качеството. Говорим не само за здравеопазването, а и за образованието, и за военните. Категорични сме и винаги сме го казвали – трябва да има надпартиен консенсус за изцяло нов модел в здравното осигуряване. Той трябва да е основан на демонополизацията на Здравната каса. Тоест – въвеждането на пазарния принцип при предлагането на услугите и при избора на внасяне на осигурителните вноски. Като, разбира се, принципът на солидарност трябва да се запази. 

- Искате да има реална конкуренция и в тази сфера?

-Това е задължително условие.

-Вероятно тези виждания  ще залегнат в програмата за развитие на страната, която ДПС разработва?

-Тепърва ще се запознаете с нея. Ние направихме един цялостен анализ не само на сектор здравеопазване. Панелите, които се подготвиха на семинара, който мина преди повече от две седмици, обхвана всички звена от икономическия и социалния живот на държавата. Дисекцията, която се направи, беше много точна и ясна. Посочени бяха дефектите в сега уж действащата държавна машина. В най-скоро време ние ще излезем с програма, която ще предложи не само решения в отделните секторни политики, но и ще пристъпим към тяхното реализиране.

Интервю на Красимир Ангелов

http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини