Шабан Родоплу:Българските и турските Ротари клубове са осъществили над 100 съвместни проекта

Шабан Родоплу е с корени от Кърджали. Живее в турския град Бурса. Инициатор на серия проекти на Ротари клубовете от Кърджали и Бурса. Награден е с отличието Посланик на Ротари от българския дистрикт.  От 20 години отговаря за връзките между ротарианците от Р Турция и Р България.

 -Г-н Родоплу,какво Ви кара вече 20 години да работите за българо-турското приятелство?

-В основата на Ротарианското движение е службата на обществото. Приятелството е спойката между ротарианците. Те го насърчават и извън клубовете. В международен мащаб работим и в служба на мира по света. Всеки ротарианец трябва да работи за добросъседството между държавите, за запазването на мира и разбирателството между тях! Затова аз се стремя да осъществявам тези цели.

-Защо с България?

-Ротарианците от Турция работим за добросъседството и с други съседни държави освен България. През 2003 г. президентът на Ротари интернешенъл насърчи идеята за побратимяването на Ротари клубовете между различните държави. Анализирах дейността на клубовете в балканските страни. На критериите ,които си бях изградил отговаряше България и Ротари клуб Кърджали. В Кърджали,ние ротарианците от Турция не се сблъскваме с езикова бариера. Затова избрах за партньорство Ротари клуб Кърджали.

-Вие получихте голямо признание от Ротари България за дейността си. Как приемате тази награда?

-В България Ротарианското движение има 90-годишна история.Аз се радвам, че през последните 20 години бях съпричастен на тази деветдесетгодишна история. Аз съм работил активно за приятелството в клубовете в Ловеч,Казанлък,Стара Загора,Момчилград,Златоград. Осъществили сме над 100 съвместни проекта. Те бяха насочени към грижата ни за децата и подрастващото поколение.С принос за тяхното развитие. Получавайки наградата Посланик на Ротари,виждам че ротарианците в България оценят тези съвместни проекти и се радват на тяхната реализация. Голямата награда за мен е приятелството и добронамереността, които виждам в българските приятели. За мен е чест това признание.Благодаря на целия дистрикт на България.

  -Работите ли с други неправителствени организации в партньорство за съвместни проекти в България?

-Разбира се! Нещо повече ние препоръчваме и на други неправителствени организации в Турция да работят с партньори от България. В момента върви съвместен проект на Ротари клуб Кърджали с Ротари клуб Нилюфер Бурса, подкрепен от изселнически сдружения. Работим много активно и с ръководствата на българските общини.

-Получавате ли признание от Турската държава за Вашите усилия?

-Не! Турското правителство няма отношения с дистриктите на Ротари в страната. Ротарианците спазват Закона за неправителствените организации в Р Турция, който гарантира тяхната самостоятелност.

-Как приемате приятелските отношения между България и Турция и смятате ли,че те ще се развиват в положителна насока в бъдеще?

-Между България и Турция има чудесни приятелски взаимоотношения. Те се подобряват с всяка измината година. Вярвам,че ще стават все по-добри. Ние ротарианците работим в тази насока.

  Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини