Процесите в ДПС са динамични, но до конференцията през февруари няма да има конфронтация

Политиката на "ново начало" в Кърджали, изборите за Европарламент в страната и кризата в Близкия изток ще определят облика на 2024 г. според Георги Кулов

Според журналиста в Движението вървят две тенценции - на вътрешнопартийната опозиция и на недоволните, които търсят подкрепа от Турция

ДПС не е случайна партия, винаги е била балансьор в българския политически живот и затова не е все едно кой ще управлява в бъдещите три години и каква ще е ползата за избирателите в Кърджалийско, които гласуваха за ДПС. Това каза в Сутрешния блок на Радио Кърджали журналистът от „Кърджали бг вести“ Георги Кулов. Според него процесите в ДПС са доста динамични в момента, а номинирането на Джевдет Чакъров за съпредседател на Движението е по-успешната формула, която ще обедини много повече хора, отколкото едно самостоятелно лидерство на Делян Пеевски на върха на ДПС. 

Георги Кулов отбеляза, че вътре в партията вървят две тенденции, „тъй като опитът да се стабилизира ДПС среща противодействие. Едната е вътре в партията – на вътрешнопартийната опозиция на Пеевски, която има сериозна подкрепа в Кърджалийско. Тази вътрешнопартийна опозиция не е лишена от намерението да формира и нова паралелна партия на ДПС. Знаем роенето на ДПС от години, но този път може би ще обхване ключови фигури в партията“, смята журналистът.

Освен това има още един опит за партийно строителство на партия, която да дръпне електорат от ДПС. Той е на разочаровани както от ДПС, така и от десни политически формации, обясни Кулов. „Вече текат срещи в Истанбул и Анкара на техни представители, които опипват почвата за подкрепа от страна на Република Турция. Това, което се знае в момента, е, че подкрепа няма да получи партия по модела ДОСТ, която беше чисто етническа“, каза той.

Според него до националната конференция няма да има конфронтация, но след това е вероятно да започнат отцепнически процеси, които ще станат видими.

В национален план правителството ще остане стабилно, смята Георги Кулов. Желанието на нашите евроатлантически партньори е такова: „Това стабилно правителство е много важно, защото ние сме ключова страна. На Балканите сме между две страни-членки на НАТО, които са се противопоставяли една на друга - Турция и Гърция. Ние можем да играем само стабилизираща роля, но можем да играем тази роля, само ако самата нашата държава бъде стабилна. В този смисъл, тъй наречената сглобка работи и ще продължи да работи успешно.“

Според него Шенген е морковът на европейската политика по отношение на България.

Едно от политическите събития на годината е изборът на депутати за Европейския парламент, според Георги Кулов.

„Тези избори за Европейския парламент са изключително важни за бъдещето на Обединена Европа. Те са ключови на фона на това, че десни правителства в някои от източноевропейските  страни-членки, начело с Унгария, се опитват да влияят и да оказват съществено влияние върху плановете на Европейския съюз за разширяване, както и за подпомагане на войната в Украйна. Мнозинството в Европейския парламент ще има тежката дума за ключови решения, включително и възможността да се нанесат промени в нормативната база и евентуално да се отнеме право на глас“, каза Георги Кулов. 

Според него що се отнася до националния план – европейските избори ще бъдат лакмус за устойчивостта на водещите партии в страната, които подкрепят в момента правителството и репетиция за евентуален кризисен вариант в управлението на страната.

Личната класация на журналиста за открояващите се тенденции през година той определи в три аспекта. На местно ниво това е осъществяването на политиката на „новото начало“ на кмета Ерол Мюмюн и неговия екип, която трабва да се развие с бързи стъпки по отношение на създаване и поддържане на инфраструктура.

В национален план Георги Кулов открои изборите за Европейски парламент.

На международно ниво той даде приоритет на кризата в Близкия изток, която ще се разраства и която ще измести вероятно кризата в Украйна от общественото внимание, „тъй като става въпрос за една откровена религиозна война, в която особено активни са шиитските общности, тъй като според тях идва времето на техния мисия, който ще възцари исляма в световен мащаб“.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл

БНР Радио Кърджали

автор:Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Чи
    Читател
    0 0
    13:10, 20 яну 2024
    Смело, компетентно, точно! Поздравление! Българските граждани с турски етнически произход се обръщат към РТурция, Анкара когато родните български политици, институции в собствената им Родина, държава РБЪЛГАРИЯ не гарантират, има опасност за тяхната ИДЕНТИЧНОСТ!Както в ДПС има етнически българи, така и в ДОСТ имаше етнически българи - режисьор, социолог, репресиран и т.н.!А другите български партии извън ДПС, президентството идр. институции???
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини