Изграждането на околовръстния път на Кърджали започва през 2019 г.

До септември трябва да приключи цялостния ремонт на участъка Ардино – Кърджали
Осигурено е финансиране за пътя Стрижба-Тихомир, който от общински става държавен

До септември ще приключи цялостния ремонт на пътя Ардино-Кърджали, каза на пресконференция в Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.  Той, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев и председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов се срещнаха в Ардино с гражданския инициативен комитет за спешен ремонт на пътя Ардино Кърджали.

Още през миналата година предприехме действия за ремонт на пътя след полученото уведомление за състоянието му. През тази година завършването на цялостния ремонт на тридесетте километра и ул. „Осми март” в Кърджали, като продължение на пътя Ардино – Кърджали е приоритет за нас, уточни Николай Нанков.

Повече от трийсет години пътният сектор е недофинансиран. Наша главна цел е да въведем тол- системата, за увеличим приходите и от средата на 2019 г. да разполагаме с необходимия ресурс за рехабилитация на онези 8000 километра републикански пътища, заяви министърът.

Другата добра новина, която  Николай Нанков съобщи, е че се движат процесите по процедурите за изграждането на околовръстния път на Кърджали.  Издадено е строително разрешително за участъка от околовръстния път, в който отчуждителните процедури са приключили.Процедурно е избегнато изготвянето на нов ОВОС.  С това са спестени минимум три-четири години време.Продължава проектирането и отчуждаването на имоти по цялото протежение. Основният ни приоритетен обект в област Кърджали през следващите четири години е Околовръстното на Кърджали. Проблемът е, че назад в годините този проект за съжаление не е търпял развитие с необходимата скорост, изтъкна министърът.

Околовръстния път на Кърджали ще бъде включен като приоритетен обект в бюджетната 2019 г. Строителство ще се извърши на етапи, тъй като има тежки мостови съоръжения.

Вторият етап, който включва сложните мостови съоръжения, е приоритетният за нас, защото той извежда реално трафика от Кърджали, подчерта областният управител Никола Чанев. На пресконференцията стана ясно, че денонощно през Кърджали минават по 10 000 автомобила, а годишно – около два милиона.

Околовръстният път на  Кърджали е един от приоритетите на Агенция „Пътна инфраструктура”. Ще продължим ускорено с отчуждителните процедури, за да може до края на годината – началото на следващата година да ги изчистим. Това ще ни даде възможност при осигурен финансов ресурс  до края на  2019 г.  да стартираме проекта за Околовръстното на Кърджали, каза инж. Дончо Атанасов.

Дадено е строително разрешително за ремонт на пътя Момчилград – Крумовград. Има осигурено  финансиране.  Тази седмица се подписват договорите и строителството ще стартира.

За пътя Стрижба – Тихомир има решение  на Общинския съвет в Кирково за прехвърлянето му от общински в държавен. Очакваме да бъде входирано искането в Агенция „Пътна инфраструктура.” Призоваваме кмета на общината да бъде по-бърз, да може и ние със същата скорост да отговорим за належащата нужда от рехабилитация на този път, каза Николай Нанков.

Министър Николай Нанков е в Кърджали и региона по покана на Цвета Караянчева и областния управител.

Цвета Караянчева му благодари  за приетата покана и за възможността да се запознае на място с важни теми, които касаят инфраструктурата на област Кърджали.

Валери КОВАЧЕВ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини