Гърците готови да инвестират в разширяването на ГКПП „Маказа”, само ако има възвръщаемост

Гърция е готова да инвестира в разширяването на ГКПП „Маказа” само ако има възвръщаемост на инвестицията. Властите в Атина са поискали фирми да декларират, че поне пет години ще превозват пътници през пункта , за да направят разширение и той да се използва за автобуси. Това става ясно от преписка на министерството ни на туризма с гръцки ведомства,оповестена в Кърджали от министър Николина Ангелкова. Тя призова към активност клуб „Елада” и партньорската й организация в Комотини пред властите в Гърция за възбуждане на сериозен инвеститорски интерес. Ангелкова каза, че при повече усилия на бизнеса от двете страни на границата би могло да се търси финансиране. Освен това трябва да се промени Подробния устройствен  план за корекция на пункта, за да се допускат автобуси. На този етап дори минибуси не могат да преминават. Ограничението е за товар до 3,5 тона.

   Пунктът е под управлението на областният управител. За изминалата година са преминали 1,7 млн.коли. Без пускането в експлоатация на околовръстния път на Кърджали отварянето на ГКПП „Маказа” за автобуси и камиони ще създаде огромни неприятности. Защо през 2013 г.когато е открит пункта не е планиран и осъществен този път не мога да коментирам,каза областният управител Никола Чанев.

Ще припомним,че Ангелкова и Чанев участваха в кръгла маса за културно-историческия туризъм в Кърджали по инициатива на председателя на Асоциацията по туризъм „Перперикон” д-р Фахри Идриз.

 Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    A
    a
    0 0
    14:36, 8 апр 2018
    a за какво разширение става въпрос?от гръцка страна пътят е като магистрала широк,с тунели и директна връзка с магистрала Егнатия одос. За съжаление от наша страна ,новият, само на няколко години, е вече каруцарски пропаднал път,с запушени от камъни канавки и ако тръгнат и автобуси , камиони...жална ни майка :) така че да не говорят какво искали гърците
  • 2
    А.
    А.В.
    0 0
    23:33, 8 апр 2018
    Това дано не се случи, иначе прохода ще стане практически неизползваем през Лятото.

Още новини

Последни новини