Гръцка агенция:Срам е, че Гърция няма минимална инфраструктура на Маказа

„Срам за Гърция, че няма минимална инфраструктура на границата - гръцките полицейски служители са "гости" на българска земя“, това пише журналистът от гръцката агенция Хронос, Диониси Борджия за КТПП-Маказа-Нимфея.


Според него е необходима промяна на политиката на управляващите, съответстваща на мега-трафика, който нараства на границата Родопи-България, преди кризата с епидемията Ковид19. Извършената „аутопсия“ на ситуацията по отношение на основния проблем на пара-трафика от местни бизнесмени и търговски сдружения с хората от митническото бюро на Комотини и полицейските служители не е обнадеждаваща.


Държавата си е затворила ушите за проблемите, които са добре известни и са били подчертани отново на среща със заместник-министъра на финансите Катерина Папатациос, Айхан Кара Юсуф и Мустафа Мустафа със зам.-областния управител на Родопи Никос Циликидис за модернизацията на граничния пункт до Независимия публичен орган по приходите и заместник-регионалния министър на туризма на провинция Западна Македония и Тракия Костас Антонидис относно необходимостта от незабавна помощ на границата.


С примитивни средства и като "гости" на българска земя, водят ежедневната си битка на границата полицейските и митническите служители. Проверките се извършват на гръцка територия с трима митнически служители, които трябва да възпират набезите на увеличилите се двойно трафиканти на наркотици, напитки, хранителни и други стоки.

Липсва рентгенова апаратура, вече четири години, както и съоръжение за претегляне на преминаващите превозни средства, много от които са с наднормено тегло.

„Трябва да благодарим на съседите, които безвъзмездно помагат на нашите хора, в същото време гръцката държава е поставила само ... химически тоалетни.

Обществена тайна е, че Гърция чака пълното присъединяване на България към Шенгенския договор, когато инфраструктурата наистина ще стане ненужна. Досега обаче се грижим само за събиране на пътни такси, а не за инфраструктура за борба с незаконния трафик.

Не е чест, че граничната контролна станция на гръцката полиция не е на гръцка територия, защото гръцките власти не могат да извършват митнически проверки на автомобили в националната пътна мрежа. Налице е спешна нужда от дори груб строеж, който възстановява достойнството на гръцките власти. Дългосрочната политика  трябва да бъде променена по отношение на пара-трафика, създаден от България, защото тя унищожава - с нелоялна конкуренция - гръцките предприятия.

Милиони евро и работни места са загубени. Но местната общност трябва да поеме и отговорността за това, защото купувайки продукти от съседната си страна, Гърция губи." Молбата му е ясна: "Дори и Ако България се присъедини изцяло към Шенгенския договор – трябва да бъде оставен контролът“.


Това е необходимо, ако искаме да ограничим търговията. Положителната стъпка изглежда е направена преди няколко месеца, когато служители на Икономическата дирекция на Децентрализираната администрация на Македония – Тракия, отговарящи за граничните пунктове, е инспектирала и снимала места до граничния пункт. Посещението им дойде след идването в Гюмюрджина на генералния секретар на Министерството на финансите Йоргос Пициле.


Митническите служители искат постоянна митническа структура на Нимфея.

Незаконната търговия "убива" предприемачите на Родопи. Това е четвъртата година от експлоатацията на оста, проблемите се увеличават" и отправя искане към жителите на Родопи "да обмислят какво означава потреблението в чуждата страна".

Създаване на станции за пътни такси по вертикалната ос, искат още търговските сдружения в Северна Гърция, наличие на постоянни смесени одити, укрепване на структурите и инфраструктурите (мостове, скенери, телематични връзки на министерствата) и др.

Превод от гръцки:Дарина Дееничина

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини