11 °C

Говорът се е появил преди 1,8 млн. години?

Изображение 1 от 3

  Още преди да се появят първите представители на човешкия вид, древните хоминини може би са плавали в моретата и откривали нови земи. Това показва, че те вероятно са говорели помежду си. 

  Според един изследовател, Homo Erectus, Изправеният човек, може да използвал език преди 1.8 милиона години, съобщава IFLScience.

  Обикновено се смята, че речта се е появила за първи път с нашия собствен вид преди около 300 000 години, въпреки че има някои свидетелства, въз основа на които се предполага, че и неандерталците са можели да говорят. Сега изследователите се питат дали речта не се е развила много по-рано.

  Когато собственият ни вид напуска африканския континент, нашите предци следват стъпките на друг древен хоминин. Хомо еректус се смята, че се е появил преди около 1,9 милиона години в Африка и е първият, който оставя континента. Преди 500 000 години тези древни представители на човешкия род се разселват в три посоки, стъпвайки в Южна Европа, Китай и дори няколко индонезийски острова.
      
  Това последно постижение заинтригува палеоантрополозите.

  Фосилите показват, че древните хора успяват да стигнат до Ява преди около милион години, като според някои предположения, след това прекосяват откритото море, за да стигнат до остров Флорес. Също така се твърди, че дребният хоминин Homo floresiensis произлиза от H. erectus , но това е доста спорен въпрос.

  "Океаните никога не са били пречка за пътуванията на Хомо еректус" , коментира Даниел Еверет (Daniel Everett), който представи новата си хипотеза на срещата на Американската асоциация за напредък в науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS) тази седмица.

  „Той пътува по целия свят, пътува до остров Флорес, през едно от най-големите океански течения в света. Те плават към остров Крит и други острови. Те е трябвало да имат съответните умения и да са поне 20, за да стигнат до тези места”. Еверет твърди, че за да пресекат бурните води около Индонезия, те е трябвало да построят плавателни съдове и да координират гребането. Това, казва той, просто не е възможно без някаква форма на примитивна реч.

  Макар и интересна, тази теория не е приета без резерви. Някои са съгласни, че ако Хомо Еректус могат да строят лодки, те би могло да комуникират с повече от грухтене, но други се питат дали въобще са строили плавателни съдове. Маймуните, например, не са известни като мореплаватели, но въпреки това са прекосили Атлантическия океан от Африка в Южна Америка преди 40 милиона години .

  Само защото Homo erectus може да изработва инструменти, не означава, че е можел да говори. Много животни - от шимпанзета до каледонски врани - могат да правят инструменти. Тази способност сама по себе си не е достатъчна, за да заключим с увереност, че Хомо Еректус може да говори.

  Сложната еволюция на човека:

  •Преди 55 милиона години - Първите примитивни примати
  •Преди 15 милиона години - Хоминидите (човекоподобните маймуни) еволюират от предците на гибоните
  •Преди 8 милиона години - Първите горили. По-късно линиите на шимпанзето и човека  се разделят
  •Преди 5,5 милиона години - Ardipithecus, един от най-ранните предци на човека, който споделя характеристики с шимпанзетата и горилита. Спори се дали може да се нарече хоминин
  •Преди 4 милиона години - Появяват се австралопитеците - хоминини - човекоподобни маймуни. Те имат мозък не по-голям от този на шимпанзето, но и други човешки черти 
  •Преди 3.9-2.9 милиона години - Australopithecus afarensis живеят в Африка.
  •Преди 2,7 милиона години - Paranthropus, двукраки хоминини, живеят в горите и имат огромни челюсти за дъвчене
  •Преди 2,3 милиона години - Homo habilis (или "сръчен човек") се появява в Африка
  •Преди 1,85 милиона години - Очертава се първата "модерна" ръка
  •Преди 1,8 милиона години - Homo ergaster ("работещ човек") започва да се появява във вкаменелости
  •Преди 1,6 милиона години - открити са каменни брадви - първата голяма технологична иновация
  •Преди 800 000 години - Ранните хора контролират огъня и си правят огнища. Размерът на мозъка нараства бързо,
  •Преди 400 000 години  - Първите неандерталци започват да се появяват и се разпространяват в Европа и Азия
  •Преди 200 000 години - Хомо сапиенс - съвременните хора - се появяват в Африка
  •Преди 40 0000 години - Съвременните хора да достигат Европа

  ________________________________

  Hominini - Хоминините ("hominins") формират таксономично племе от подсемейството Homininae ("hominines"). Hominini включва род Homo (хора), но изключва род Gorilla (горили).

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 26.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
  26 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
  26 яну 2020
  Последни новини