23 °C

Говорът се е появил преди 1,8 млн. години?

Изображение 1 от 3

  Още преди да се появят първите представители на човешкия вид, древните хоминини може би са плавали в моретата и откривали нови земи. Това показва, че те вероятно са говорели помежду си. 

  Според един изследовател, Homo Erectus, Изправеният човек, може да използвал език преди 1.8 милиона години, съобщава IFLScience.

  Обикновено се смята, че речта се е появила за първи път с нашия собствен вид преди около 300 000 години, въпреки че има някои свидетелства, въз основа на които се предполага, че и неандерталците са можели да говорят. Сега изследователите се питат дали речта не се е развила много по-рано.

  Когато собственият ни вид напуска африканския континент, нашите предци следват стъпките на друг древен хоминин. Хомо еректус се смята, че се е появил преди около 1,9 милиона години в Африка и е първият, който оставя континента. Преди 500 000 години тези древни представители на човешкия род се разселват в три посоки, стъпвайки в Южна Европа, Китай и дори няколко индонезийски острова.
      
  Това последно постижение заинтригува палеоантрополозите.

  Фосилите показват, че древните хора успяват да стигнат до Ява преди около милион години, като според някои предположения, след това прекосяват откритото море, за да стигнат до остров Флорес. Също така се твърди, че дребният хоминин Homo floresiensis произлиза от H. erectus , но това е доста спорен въпрос.

  "Океаните никога не са били пречка за пътуванията на Хомо еректус" , коментира Даниел Еверет (Daniel Everett), който представи новата си хипотеза на срещата на Американската асоциация за напредък в науката (American Association for the Advancement of Science - AAAS) тази седмица.

  „Той пътува по целия свят, пътува до остров Флорес, през едно от най-големите океански течения в света. Те плават към остров Крит и други острови. Те е трябвало да имат съответните умения и да са поне 20, за да стигнат до тези места”. Еверет твърди, че за да пресекат бурните води около Индонезия, те е трябвало да построят плавателни съдове и да координират гребането. Това, казва той, просто не е възможно без някаква форма на примитивна реч.

  Макар и интересна, тази теория не е приета без резерви. Някои са съгласни, че ако Хомо Еректус могат да строят лодки, те би могло да комуникират с повече от грухтене, но други се питат дали въобще са строили плавателни съдове. Маймуните, например, не са известни като мореплаватели, но въпреки това са прекосили Атлантическия океан от Африка в Южна Америка преди 40 милиона години .

  Само защото Homo erectus може да изработва инструменти, не означава, че е можел да говори. Много животни - от шимпанзета до каледонски врани - могат да правят инструменти. Тази способност сама по себе си не е достатъчна, за да заключим с увереност, че Хомо Еректус може да говори.

  Сложната еволюция на човека:

  •Преди 55 милиона години - Първите примитивни примати
  •Преди 15 милиона години - Хоминидите (човекоподобните маймуни) еволюират от предците на гибоните
  •Преди 8 милиона години - Първите горили. По-късно линиите на шимпанзето и човека  се разделят
  •Преди 5,5 милиона години - Ardipithecus, един от най-ранните предци на човека, който споделя характеристики с шимпанзетата и горилита. Спори се дали може да се нарече хоминин
  •Преди 4 милиона години - Появяват се австралопитеците - хоминини - човекоподобни маймуни. Те имат мозък не по-голям от този на шимпанзето, но и други човешки черти 
  •Преди 3.9-2.9 милиона години - Australopithecus afarensis живеят в Африка.
  •Преди 2,7 милиона години - Paranthropus, двукраки хоминини, живеят в горите и имат огромни челюсти за дъвчене
  •Преди 2,3 милиона години - Homo habilis (или "сръчен човек") се появява в Африка
  •Преди 1,85 милиона години - Очертава се първата "модерна" ръка
  •Преди 1,8 милиона години - Homo ergaster ("работещ човек") започва да се появява във вкаменелости
  •Преди 1,6 милиона години - открити са каменни брадви - първата голяма технологична иновация
  •Преди 800 000 години - Ранните хора контролират огъня и си правят огнища. Размерът на мозъка нараства бързо,
  •Преди 400 000 години  - Първите неандерталци започват да се появяват и се разпространяват в Европа и Азия
  •Преди 200 000 години - Хомо сапиенс - съвременните хора - се появяват в Африка
  •Преди 40 0000 години - Съвременните хора да достигат Европа

  ________________________________

  Hominini - Хоминините ("hominins") формират таксономично племе от подсемейството Homininae ("hominines"). Hominini включва род Homo (хора), но изключва род Gorilla (горили).

  Източник: nauka.offnews

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
  22 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
  22 окт 2019
  Последни новини