13 °C

Откриха нов вид древни джуджета, различен от хобитите на Флорес

Археолозите идентифицираха нов човешки вид в нашето родословно дърво.

Това откритие започва с древни останки от крак. През 2007 г. в пещерата Калао на филипинския остров Лусон е открита кост от крак, наречена трета метатарзална кост.

Най-старите известни останки на Homo sapiens, намерени наблизо на остров Палаван, датират от преди 30 000 до 40 000 години. Но този тайнствен крак е по-стар и е датиран преди 67 000 години.

"Това е най-ранният хоминин, който е намиран някога във Филипините," каза археологът Флоран Детроа от френския Национален исторически музей.

Сега международен екип откри дванайсет други останки на древни хора в същия слой скала, където бе намерена костта от крак. Останките са повече кости на краката, кости на ръцете, частична бедрена кост и зъби, за които се смята, че принадлежат на поне три индивида - двама възрастни и едно дете.

Детроа обяснява, че вкаменелостите са познати, но все пак са различни от нашите кости и други известни човешки видове. Техните премоларни зъби имат черти, наблюдавани при Australopithecus и H. erectus, но техните корени, макар и по-малки, имат форма, по-близка до тази на H. sapiens.

Костите на краката, особено костта на пръстите, наречена фаланга, също са много по-извити, отколкото нашите, което предполага, че тези наши предтечи са били по-добри катерачи.

"Тази фаланга силно прилича на тези на австралопитеките, известни само в Африка и в много по-стари периоди (преди около 2 до 3 милиона години). Индивид с тези характеристики не може да се класифицира в нито един от видовете, известни днес", каза Детройт.

Археогеохимикът Райнер Грюн от университета Грифит провежда уран-ториево датиране на костите. То разкрива, че останките са по-стари от 50 000 години.

"Това е напълно нов вид хоминин. Това не се случва твърде често", казва Грюн за ScienceAlert.

Всички новооткрити вкаменелости са малки, което предполага, че това е друг вид джудже, подобно на H. floresiensis - "хобитите", открити на индонезийския остров Флорес през 2004 г. Изследователите наричат ​​този нов вид Homo luzonensis.
За съжаление, досега опитите да се извличе ДНК от тези вкаменелости са неуспешни, което означава, че все още няма достатъчно доказателства, за да се определи къде в родословното дърво на хоминините принадлежи Х. luzonensis. Но Детроа има предчувствие:

"Като се вземат предвид всички познания, които имаме днес за праисторията и фосилните данни за хоминините в Азия, и за възрастта на H. luzonensis, чувството ми е, че може да произлиза от някои азиатски H. erectus, може би китайски H. erectus, но се нуждаем се от повече работа по този въпрос."

Каквато и да е тяхната точна връзка, присъствието на H. luzonensis в Източна Азия, по време на късния плейстоцена (от 126 000 до 11 700 години), както и техните по-стари австралопитекови черти усложнява теорията, че първата вълна от хоминини от Африка е H. erectus, следвана от следваща H. sapiens преди 40-50 хиляди години.

Според Детроа, тези открития продължават да налагат тезата, че "няколко хиляди години назад във времето, H. sapiens определено не е сам на Земята".

"Еволюцията на човека е далеч по-сложна [отколкото осъзнаваме] и в миналото е било нормално да има няколко човешки вида, които живеят рамо до рамо. За разлика от днес, когато ние сме единственият останал вид", казва Грюн.

Изследователите искат да разберат повече за това как наскоро откритият човек се вписва в нашето родословно дърво, да изследват биомеханичните свойства на вкаменелостите, за да разберат по-добре как този вид се е движил, способността му да манипулира инструменти и как е изглеждал. Но за да направят това имат нужда от още вкаменелости.

Друг член на изследователския екип вече търси на филипинските острови други потенциални места за разкопки.

Откритието е публикувано в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019

Случаен виц

Последни новини