16 °C

Откриха нов вид древни джуджета, различен от хобитите на Флорес

Археолозите идентифицираха нов човешки вид в нашето родословно дърво.

Това откритие започва с древни останки от крак. През 2007 г. в пещерата Калао на филипинския остров Лусон е открита кост от крак, наречена трета метатарзална кост.

Най-старите известни останки на Homo sapiens, намерени наблизо на остров Палаван, датират от преди 30 000 до 40 000 години. Но този тайнствен крак е по-стар и е датиран преди 67 000 години.

"Това е най-ранният хоминин, който е намиран някога във Филипините," каза археологът Флоран Детроа от френския Национален исторически музей.

Сега международен екип откри дванайсет други останки на древни хора в същия слой скала, където бе намерена костта от крак. Останките са повече кости на краката, кости на ръцете, частична бедрена кост и зъби, за които се смята, че принадлежат на поне три индивида - двама възрастни и едно дете.

Детроа обяснява, че вкаменелостите са познати, но все пак са различни от нашите кости и други известни човешки видове. Техните премоларни зъби имат черти, наблюдавани при Australopithecus и H. erectus, но техните корени, макар и по-малки, имат форма, по-близка до тази на H. sapiens.

Костите на краката, особено костта на пръстите, наречена фаланга, също са много по-извити, отколкото нашите, което предполага, че тези наши предтечи са били по-добри катерачи.

"Тази фаланга силно прилича на тези на австралопитеките, известни само в Африка и в много по-стари периоди (преди около 2 до 3 милиона години). Индивид с тези характеристики не може да се класифицира в нито един от видовете, известни днес", каза Детройт.

Археогеохимикът Райнер Грюн от университета Грифит провежда уран-ториево датиране на костите. То разкрива, че останките са по-стари от 50 000 години.

"Това е напълно нов вид хоминин. Това не се случва твърде често", казва Грюн за ScienceAlert.

Всички новооткрити вкаменелости са малки, което предполага, че това е друг вид джудже, подобно на H. floresiensis - "хобитите", открити на индонезийския остров Флорес през 2004 г. Изследователите наричат ​​този нов вид Homo luzonensis.
За съжаление, досега опитите да се извличе ДНК от тези вкаменелости са неуспешни, което означава, че все още няма достатъчно доказателства, за да се определи къде в родословното дърво на хоминините принадлежи Х. luzonensis. Но Детроа има предчувствие:

"Като се вземат предвид всички познания, които имаме днес за праисторията и фосилните данни за хоминините в Азия, и за възрастта на H. luzonensis, чувството ми е, че може да произлиза от някои азиатски H. erectus, може би китайски H. erectus, но се нуждаем се от повече работа по този въпрос."

Каквато и да е тяхната точна връзка, присъствието на H. luzonensis в Източна Азия, по време на късния плейстоцена (от 126 000 до 11 700 години), както и техните по-стари австралопитекови черти усложнява теорията, че първата вълна от хоминини от Африка е H. erectus, следвана от следваща H. sapiens преди 40-50 хиляди години.

Според Детроа, тези открития продължават да налагат тезата, че "няколко хиляди години назад във времето, H. sapiens определено не е сам на Земята".

"Еволюцията на човека е далеч по-сложна [отколкото осъзнаваме] и в миналото е било нормално да има няколко човешки вида, които живеят рамо до рамо. За разлика от днес, когато ние сме единственият останал вид", казва Грюн.

Изследователите искат да разберат повече за това как наскоро откритият човек се вписва в нашето родословно дърво, да изследват биомеханичните свойства на вкаменелостите, за да разберат по-добре как този вид се е движил, способността му да манипулира инструменти и как е изглеждал. Но за да направят това имат нужда от още вкаменелости.

Друг член на изследователския екип вече търси на филипинските острови други потенциални места за разкопки.

Откритието е публикувано в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
20 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
20 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
20 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
20 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
20 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
20 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
20 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
20 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
20 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
20 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
20 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
20 ное 2019
Последни новини