24 °C

Откриха нов вид древни джуджета, различен от хобитите на Флорес

Археолозите идентифицираха нов човешки вид в нашето родословно дърво.

Това откритие започва с древни останки от крак. През 2007 г. в пещерата Калао на филипинския остров Лусон е открита кост от крак, наречена трета метатарзална кост.

Най-старите известни останки на Homo sapiens, намерени наблизо на остров Палаван, датират от преди 30 000 до 40 000 години. Но този тайнствен крак е по-стар и е датиран преди 67 000 години.

"Това е най-ранният хоминин, който е намиран някога във Филипините," каза археологът Флоран Детроа от френския Национален исторически музей.

Сега международен екип откри дванайсет други останки на древни хора в същия слой скала, където бе намерена костта от крак. Останките са повече кости на краката, кости на ръцете, частична бедрена кост и зъби, за които се смята, че принадлежат на поне три индивида - двама възрастни и едно дете.

Детроа обяснява, че вкаменелостите са познати, но все пак са различни от нашите кости и други известни човешки видове. Техните премоларни зъби имат черти, наблюдавани при Australopithecus и H. erectus, но техните корени, макар и по-малки, имат форма, по-близка до тази на H. sapiens.

Костите на краката, особено костта на пръстите, наречена фаланга, също са много по-извити, отколкото нашите, което предполага, че тези наши предтечи са били по-добри катерачи.

"Тази фаланга силно прилича на тези на австралопитеките, известни само в Африка и в много по-стари периоди (преди около 2 до 3 милиона години). Индивид с тези характеристики не може да се класифицира в нито един от видовете, известни днес", каза Детройт.

Археогеохимикът Райнер Грюн от университета Грифит провежда уран-ториево датиране на костите. То разкрива, че останките са по-стари от 50 000 години.

"Това е напълно нов вид хоминин. Това не се случва твърде често", казва Грюн за ScienceAlert.

Всички новооткрити вкаменелости са малки, което предполага, че това е друг вид джудже, подобно на H. floresiensis - "хобитите", открити на индонезийския остров Флорес през 2004 г. Изследователите наричат ​​този нов вид Homo luzonensis.
За съжаление, досега опитите да се извличе ДНК от тези вкаменелости са неуспешни, което означава, че все още няма достатъчно доказателства, за да се определи къде в родословното дърво на хоминините принадлежи Х. luzonensis. Но Детроа има предчувствие:

"Като се вземат предвид всички познания, които имаме днес за праисторията и фосилните данни за хоминините в Азия, и за възрастта на H. luzonensis, чувството ми е, че може да произлиза от някои азиатски H. erectus, може би китайски H. erectus, но се нуждаем се от повече работа по този въпрос."

Каквато и да е тяхната точна връзка, присъствието на H. luzonensis в Източна Азия, по време на късния плейстоцена (от 126 000 до 11 700 години), както и техните по-стари австралопитекови черти усложнява теорията, че първата вълна от хоминини от Африка е H. erectus, следвана от следваща H. sapiens преди 40-50 хиляди години.

Според Детроа, тези открития продължават да налагат тезата, че "няколко хиляди години назад във времето, H. sapiens определено не е сам на Земята".

"Еволюцията на човека е далеч по-сложна [отколкото осъзнаваме] и в миналото е било нормално да има няколко човешки вида, които живеят рамо до рамо. За разлика от днес, когато ние сме единственият останал вид", казва Грюн.

Изследователите искат да разберат повече за това как наскоро откритият човек се вписва в нашето родословно дърво, да изследват биомеханичните свойства на вкаменелостите, за да разберат по-добре как този вид се е движил, способността му да манипулира инструменти и как е изглеждал. Но за да направят това имат нужда от още вкаменелости.

Друг член на изследователския екип вече търси на филипинските острови други потенциални места за разкопки.

Откритието е публикувано в Nature.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини