Телескопът "Джеймс Уеб" разкрива тайните на мъглявината Конска глава

Изключително мощният телескоп "Джеймс Уеб" разкри най-подробните изображения, правени някога на мъглявината Конска глава - един от най-разпознаваемите космически обекти, съобщи американската космическа агенция НАСА, цитирана от АФП и БТА.

Тези изображения показват горната част на "гривата" на коня, разкривайки за първи път по-малките структури, образуващи ръба на мъглявината - гигантски облак от газ и прах.

Прочутата мъглявина е разположена в близкото съзвездие Орион и нейният силует напомня на главата и шията на кон, издигащи се над облаците.

Снимка: NASA

"Джеймс Уеб" - едно инженерно бижу, разположено на 1,5 милиона километра от Земята, работи в диапазона на инфрачервените лъчи и е способен да разкрива детайли, които не могат да се видят от други телескопи.

Наблюденията, публикувани в понеделник, позволиха на астрономите да разберат по-добре как тези облаци прах пропускат или поглъщат светлината, както и да добият представа за "многоизмерната форма" на мъглявината, се казва в прессъобщението на НАСА.

Мъглявината Конска глава очарова космическите ентусиасти от откриването ѝ през 1888 г. Оттогава да днес газовите облаци, които я заобикаляха, се разсеяха, но основната й структура остава видима засега, тъй като се състои от по-плътен космически материал. След около 5 милиона години мъглявината Конска глава ще се е разпаднала напълно, смятат учените.

 

Резултатите от наблюденията на телескопа "Джеймс Уеб" са публикувани в научното списание Astronomy & Astrophysics.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини