10 °C

Отново пренаписват произхода на човека

Откриването на праисторически каменни инструменти и парчета кости на възраст 2.4 милиона години в Алжир предполага, че нашите далечни прароднини - хоминини са се появили в северните райони на Африка далеч по-рано, отколкото предполагат археолозите.

Находката подкрепя нововъзникващото предложение, че древните хоминини са живели и еволюирали извън предполагаемия Еден - райската градина в Източна Африка.

Това необикновено откритие може да бъде проследено до 2006 г., когато Мохамед Сахнини, водещ автор на новото изследване и археолог в Националния изследователски център за човешкия еволюция в Испания, открива интересни артефакти на разкопките в Айн Бушерит в Североизточна Алжир в близост до град Ел-Юлма. Те се намирали в седиментен слой от дълбоки дерета. Две години по-късно Сахнини открива още един слой, още по-стар. От 2009 г. до 2016 г. неговият екип работи щателно в Айн Бушерит, като открива каменни инструменти и животински останки

Използвайки няколко техники за датиране, Сахнуни и неговите колеги датират двата стратиграфски слоя, наречени AB-Up и AB-Lw, съответно на възраст 1,9 милиона и 2,4 милиона години. Откритите изструменти в тези два слоя са най-старите известни артефакти в Северна Африка. Предишните най-стари са на 1.8 милиона години - каменни инструменти, открити в края на 90-те години в близък обект, наречен Айн Ханеш.

Инструментите, намирени в слоя AB-Lw, на възраст 2,4 милиона години, са с 600 000 години по-стари от тези, открити в Айн Ханех, и 200 000 години по-млади от най-старите инструменти, открити в Източна Африка - инструментите Олоууан в Гона, Етиопия, датирани на възраст 2,6 милиона години. Учените вярват, че ранните хоминини са се появили в тази област на Африка и се разпространили на север около милион години по-късно. Но новото откритие сега предполага много по-ранна дата на разпространение в континента.

Всичко това е много преди появата на нашия вид Homo sapiens преди 300 000 години. Неизвестните хоминини, които са направили тези инструменти, са бродили в Източна и Северна Африка около 2,3 милиона години преди появата на съвременните хора.

Новите открития в Айн Бушерит, подробности за които са публикувани в Science предполагат, че Северна Африка не е просто място, където предците на човека са се заселили и правели инструменти - това е мястото, където са се появили. Всъщност това ново изследване подкрепя възникващата теория, според която хората са еволюирали в целия африкански континент като цяло, а не само в Източна Африка, както е прието до момента в науката. Нещо повече, това би трябвало да стимулира засилен археологически интерес към Северна Африка.

"Доказателствата от Алжир променят предишните ни възгледи относно Източна Африка [като] люлка на човечеството. Всъщност цяла Африка е била люлка на човечеството."

За датиране на слоевете учените използвали три различни техники: магнитостратиграфия, датиране с Electron Spin Resonance (ESR) и биохронологичен анализ на животинските кости, намерени с инструментите.

Еланор Сери, археолог от Оксфордския университет, който не е свързан с новото проучване, заяви, че изследователите са свършили страхотна работа с датирането. При това подчертава, че е "невероятно трудно" точно да се датират с древните находки на хоминини.

Авторите са комбинирали множество методи, за да определят възрастта на слоя [AB-Lw] - около 2.4 милиона години, казва Сери, цитиран от Gizmodo. Те първо устаноявили последователността от геомагнитни обръщания, съхранени в местността, които са добре познати в световен мащаб. След това изследователите са намерили хронологичното място на слоевете с находките в тази последователност чрез комбинация от излъчването на минерали в седиментите на електроспингов резонанс (ESR) и идентификацията на вкаменелости [от животни]. Сери казва, че тези методи добре ограничават датирането, но включват някои несигурности и допускания.

Жан-Жак Хъблин, изследовател от Института за еволюционна антропология Макс Планк, който също не участва в новото проучване, не  се вълнува за техниките за датиране, използвани от Сахнини и колеги.

"Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства и може да има резерви по отношение на предложените възрасти за местата на Ain Boucherit и Ain Hanech", каза Хъблин пред Gizmodo.

"Палеомагнетизмът не е метод за датиране. Той помага да се ограничат датите, получени по други методи и подлежи на различни тълкувания", казва Хъблин. Това са наистина извънредни твърдения, така че независимо от това усилие към тези слоеве и артефактите ще подкрепи заключенията на проучването.

"Ако бъдат потвърдени, констатациите показват, че хоминините населявали Северна Африка почти милион години по-рано, отколкото се смяташе преди", казва Сери. 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ди
  Димитър Ковачев
  0 0
  10:01, 4 дек 2018
  Г-н автор, моля вземете се в ръце и редактирайте многобройните си правописни грешки! Не са само в тази ви статия, а и в другите от този раздел. Човек ще помисли, че сте се напили в офиса..

Хороскоп за 13.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще ви се отдаде прекрасната възможност да се занимавате тъкмо с това, което сте намислили. Едва ли някой около вас ще бъде изненадан от ентусиазмът ви да реализирате идеите си, дори когато това съвсем не е лесно. Поощрявате ваш близък да се заеме по-сериозно с нещо, което ви му донесло доста ползи, ако наистина го постигне.
13 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще имате възможност да се запознаете с нещо, което ще ви очарова с предимствата си и не е изключено за в бъдеще да го включите в работата си. Занимавате се днес с човек, в когото ще откриете много положителни страни. Оставете настрана въпрос, до чието разрешение не можете да стигнете за момента. Бъдете сигурни че ще ви се отдаде възможност да го сторите по-късно.
13 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Рутинните задачи ще запълват голяма част от деня ви, но и към тях ще подхождате с нужната отговорност и внимание. Добри перспективи както за вас, така и за близките ви. И с право ще получите дарове за това, което давате. Обадете се на приятели и разпуснете вечерта.
13 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Интелектуалните ви занимания ще направят успешни представянията ви на изпити и конкурси. На работното място също ще се отличавате с находчиви решения и готовност за съдействие. Всичко това няма да остане незабелязано. Ще получите предложения, които в голямата си част ще удовлетворят търсенията ви.
13 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Постарайте се да наваксате с нещата, от които сте се лишили през последните дни. Едно пътуване ще ви разнообрази и срещне с нови хора. Ще върнете психическата си форма и по-лесно ще намерите решение на въпрос, който ви затруднява. Поставяйки си нови задачи, ще държите духа си буден и в готовност за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят носи заряда на новото. Предстоят ви срещи, за някои от вас те ще бъдат може би съдбовни. Защото отново ще се срещнете с позабравен приятел и това ще възроди стари чувства. Тези, които търсят сцена за своите изяви, сега щедро ще им се предложи такава. Пазете се от настинки и проблеми с белите дробове.
13 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Прекрасни почивни дни предстоят на мнозинството от вас. Осигурили сте си идеални условия, или ако още не сте със сигурност няма да ви е много трудно да го сторите. Няма да ви липсват и предложения за различни развлечения. В случай, че сте оставили незавършени професионални ангажименти, днес ще съумеете да се справите с тях без никакви усилия.
13 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С подходящото настроение сте за осъществяване на промените, от които се нуждае домът ви. Повечето от вас ще са заети с професионалните им задачи, но има за какво. Перспективите са добри и ще може да се похвалите с придобивки. Не бягайте от късмета си, днес ще ви върви.
13 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Срещите ви днес ще са от по-различен характер и е възможно да се натоварите емоционално. Не допускайте хората около вас да ви изнервят и обезкуражат. Имате сили да се справите с положението и ще успеете. Помислете пред кого и какво говорите, както и за грешките си. Следвайте краткосрочните си цели.
13 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В делово отношение денят е благоприятен за вас и макар че ще имате ядове, ще съумеете да се справите със задачите си. В личен план също ще имате поводи за радост. Успех при разрешаването на значим за вас проблем ще ви възвърне спокойствието.
13 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени, затова едва ли ще сте много контактни. Идеите ви са интересни за околните, но и доста абстрактни, което ги прави трудно разбираеми. Постарайте се да ги реализирате, за да удовлетворите желанието си за действие.
13 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Имате идеи, които ви се иска да видите час по-скоро осъществени. Амбициозни сте и няма да скъпите усилията си това наистина да се случи. Партньорите ви ще останат доволни от сътрудничеството си с вас, защото сте прями, коректни и добри. Но ще има и такива, които ще се опитат да злоупотребят с това.
13 дек 2019
Последни новини