25 °C

Отново пренаписват произхода на човека

Откриването на праисторически каменни инструменти и парчета кости на възраст 2.4 милиона години в Алжир предполага, че нашите далечни прароднини - хоминини са се появили в северните райони на Африка далеч по-рано, отколкото предполагат археолозите.

Находката подкрепя нововъзникващото предложение, че древните хоминини са живели и еволюирали извън предполагаемия Еден - райската градина в Източна Африка.

Това необикновено откритие може да бъде проследено до 2006 г., когато Мохамед Сахнини, водещ автор на новото изследване и археолог в Националния изследователски център за човешкия еволюция в Испания, открива интересни артефакти на разкопките в Айн Бушерит в Североизточна Алжир в близост до град Ел-Юлма. Те се намирали в седиментен слой от дълбоки дерета. Две години по-късно Сахнини открива още един слой, още по-стар. От 2009 г. до 2016 г. неговият екип работи щателно в Айн Бушерит, като открива каменни инструменти и животински останки

Използвайки няколко техники за датиране, Сахнуни и неговите колеги датират двата стратиграфски слоя, наречени AB-Up и AB-Lw, съответно на възраст 1,9 милиона и 2,4 милиона години. Откритите изструменти в тези два слоя са най-старите известни артефакти в Северна Африка. Предишните най-стари са на 1.8 милиона години - каменни инструменти, открити в края на 90-те години в близък обект, наречен Айн Ханеш.

Инструментите, намирени в слоя AB-Lw, на възраст 2,4 милиона години, са с 600 000 години по-стари от тези, открити в Айн Ханех, и 200 000 години по-млади от най-старите инструменти, открити в Източна Африка - инструментите Олоууан в Гона, Етиопия, датирани на възраст 2,6 милиона години. Учените вярват, че ранните хоминини са се появили в тази област на Африка и се разпространили на север около милион години по-късно. Но новото откритие сега предполага много по-ранна дата на разпространение в континента.

Всичко това е много преди появата на нашия вид Homo sapiens преди 300 000 години. Неизвестните хоминини, които са направили тези инструменти, са бродили в Източна и Северна Африка около 2,3 милиона години преди появата на съвременните хора.

Новите открития в Айн Бушерит, подробности за които са публикувани в Science предполагат, че Северна Африка не е просто място, където предците на човека са се заселили и правели инструменти - това е мястото, където са се появили. Всъщност това ново изследване подкрепя възникващата теория, според която хората са еволюирали в целия африкански континент като цяло, а не само в Източна Африка, както е прието до момента в науката. Нещо повече, това би трябвало да стимулира засилен археологически интерес към Северна Африка.

"Доказателствата от Алжир променят предишните ни възгледи относно Източна Африка [като] люлка на човечеството. Всъщност цяла Африка е била люлка на човечеството."

За датиране на слоевете учените използвали три различни техники: магнитостратиграфия, датиране с Electron Spin Resonance (ESR) и биохронологичен анализ на животинските кости, намерени с инструментите.

Еланор Сери, археолог от Оксфордския университет, който не е свързан с новото проучване, заяви, че изследователите са свършили страхотна работа с датирането. При това подчертава, че е "невероятно трудно" точно да се датират с древните находки на хоминини.

Авторите са комбинирали множество методи, за да определят възрастта на слоя [AB-Lw] - около 2.4 милиона години, казва Сери, цитиран от Gizmodo. Те първо устаноявили последователността от геомагнитни обръщания, съхранени в местността, които са добре познати в световен мащаб. След това изследователите са намерили хронологичното място на слоевете с находките в тази последователност чрез комбинация от излъчването на минерали в седиментите на електроспингов резонанс (ESR) и идентификацията на вкаменелости [от животни]. Сери казва, че тези методи добре ограничават датирането, но включват някои несигурности и допускания.

Жан-Жак Хъблин, изследовател от Института за еволюционна антропология Макс Планк, който също не участва в новото проучване, не  се вълнува за техниките за датиране, използвани от Сахнини и колеги.

"Извънредните твърдения изискват извънредни доказателства и може да има резерви по отношение на предложените възрасти за местата на Ain Boucherit и Ain Hanech", каза Хъблин пред Gizmodo.

"Палеомагнетизмът не е метод за датиране. Той помага да се ограничат датите, получени по други методи и подлежи на различни тълкувания", казва Хъблин. Това са наистина извънредни твърдения, така че независимо от това усилие към тези слоеве и артефактите ще подкрепи заключенията на проучването.

"Ако бъдат потвърдени, констатациите показват, че хоминините населявали Северна Африка почти милион години по-рано, отколкото се смяташе преди", казва Сери. 


1 коментар

 • 1
  Ди
  Димитър Ковачев
  0 0
  10:01, 4-12-2018
  Г-н автор, моля вземете се в ръце и редактирайте многобройните си правописни грешки! Не са само в тази ви статия, а и в другите от този раздел. Човек ще помисли, че сте се напили в офиса..


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
24.08.2019
Последни новини