Връчват „Златен глобус Кор Кароли” утре във Варна

На 20 декември в сградата на Община Варна на официална церемония Фондация „Кор Кароли” ще връчи най-престижната ветроходна награда у нас „Златен Глобус Кор Кароли”. Наградата е учредена в чест на голямото постижение на кап. Георги Георгиев и в негова памет веднага след ранната му кончина през 1980 г. Тя се връчва всяка година на 20 декември – денят на началото (1976) и края (1977) на знаменитото му плаване около света. Призът тази година отива при ветроходеца от Каварна д-р Васил Куртев, който направи околосветска обиколка и проплава 26 000 морски мили с яхтата „Одесос”, построена от самия него. Д-р Куртев отбелязва в Индийския океан сам на борда на яхтата си и своя 80-годишен юбилей. Той потегли от Каварна на 5 август 2015 г. и се завърна във Варна на 19 май 2017 г. Преди 2 години ветроходецът от Каварна прекоси Атлантика от Изток към Запад за трети път. Той е трикратен носител на наградата и това ще е неговият четвърти „Златен глобус”.

Шестима са носителите на почетна грамота за тази година и най-младият от тях е 18-годишният Иван Димов за постигнати забележителни спортни резултати през 2017 г. През юни той зае 4-то място на Европейско първенство по ветроходство за младежи до 19 г. в Дуарнене, Франция в класоветеLaser StandardиLaser Radial. Иван Димов е състезател от Общински морски клуб „Несебър 2000”.

Между тазгодишните носители на почетна грамота е и Йордан Русев, шкипер на яхта „Don’t worry” – за самотното му плаване от Ирландия до Карибите. В свободното си време той се занимава с изкуство и дърворезба. След преминаването на урагана „Ирма” през остров Сен Мартен, яхтата на Йордан Русев е една от малкото оцелели. Носители на грамота са и младите от националния отбор в клас „Оптимист” – за успешното им представяне в международни състезания, защитавайки спортните достижения на страната ни.

Носител на наградата за журналистика на морска тематика за 2017 г.на Фондация „Кор Кароли”е екипът на Регионален телевизионен център Варна (сценаристи Дарина Докова и Бистра Варнева, оператор Георги Христов и режисьор Мариета Бобева) за документалния филм „Мореплавателят, който сбъдна мечтата си”. Този приз се връчва от 2010 г. на името на журналиста и преводачТинко Трифонов, посветил живота си на морето. Под негово съставителство през 1982 г. е публикувана и книгата на кап. Георги Георгиев „Околосветското плаване на КОР КАРОЛИ”.

На 20 декември от 18.00 ч. в Арт галерия КРЪГ в Кърджали се открива изложбата „От Хавана до Хавана за 202 дни”, посветена на 40-годишнината от самотната обиколка на света на кап. Георги Георгиев с яхтата „Кор Кароли”. Двете събития – връчването на наградите във Варна и откриването на изложбата в Кърджали – ще се срещнат в жив стрийминг между участниците в двата града, в които кап. Георги Георгиев е живял и осъществявал мечтите си.

Радост Николаева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини