Почетният гражданин на Кърджали

Легендарният капи­тан Георги Георгиев е син на армейски офицер от Ботевград. Служба­та изисква честото местене на бащата от гарнизон в гарнизон. То­ва е причината Георги да е роден в Кърджали. Годината е 1930-та. Ед­но от следващите наз­начения на бащата е във Варна. Семейство­то се мести там през 1939 г. Тогава за пръв път Георги вижда море­то, в което се влюбва завинаги, за да го покори години по-късно. След кратък престой в София през 50-те годи­ни отново се връща във Варна, където завърш­ва Вечерната гимназия и Техникума по корабос­троене и корабоплава­не. Така вече сините простори пред него са открити и той може да осъществи мечтата си - да плава по море. Ос­новател е на първия со­фийски яхтклуб "Акаде­мик" на Горни Пасарел, а по-късно и яхтклуб "Порт Варна". Първото му по-сериозно плаване е обиколка на Черно мо­ре с яхтата "Вега" през 1974 г.

Яхтата "Кор Кароли"

Деветметровата ях­та "Кор Кароли" със са­мо 60 кв. м площ на ветрилата е построе­на в Полша и носи име­то на звезда. Тя е заку­пена от "Порт Варна" през 1975 г. с подкрепа­та на генералния ди­ректор на СО "Воден транспорт" к. д. п. Николай Йовчев и гене­ралния директор на Параходство БМф к. д. п. Атанас Йонков.

Скромното навигационно имущество се състои от два маг­нитни компаса, радиопеленгатор, електро­магнитен лаг, ехолот, секстанти, хрономет­ри, секундомери, барометър, барограф. За определяне на место­положението капитан Георги Георгиев използвал електронен кал­кулатор "Хюлет-Пакард", предназначен за навигационни цели.

На 5 юни 1976 г. яхта­та "Кор Кароли" е една от 125-те допуснати до старта на ОСТАР- 76 (Трансатлантичес­ко състезание за са­мотници). При много тежки хидрометеорологични условия (с 2-ма загинали, мнозина спа­сени участници и 7 по­тънали или изоставе­ни яхти) се класира на 37-мо място от едва 73 завършили яхти.

Обиколката на Земята

След това състеза­ние яхтата е доокомп­лектована в Ню Йорк, а знаменитото си око­лосветско пътешест­вие (57-мо поред в све­товната история и първо за България) ка­питан Георги Георгиев започва в Куба на 20 декември 1976 г. През Панамския ка­нал и покрай острови­те Галапагос, Кор Ка­роли стига Маркизките острови. Оттам през островите Са­моа, Фиджи, Нова Гви­нея и Австралия яхта­та се насочва през Индийския океан към Кейптаун. Премина­вайки през Южния и Северен Атлантик, капитан Георгиев дос­тига отново Хавана след точно 201 дни, 21 часа и 36 минути, с ко­ето подобрява дото­гавашния рекорд. Из­минатото разстоя­ние е 23 018 морски ми­ли.

С това постижение той е включен в книга­та с рекордите на Ги­нес от 1981 - 1982 г. За съжаление, това се случва посмъртно, за­щото капитан Георги­ев почива в Одеса през 1980 г., подготвяйки ново плаване с яхта­та. Рекордът му не е подобрен в продълже­ние на 10 години.

Обявен е за почетен гражданин на Кърджа­ли и Варна. По името на яхтата е наречена годишната награда за ветроходство у нас - Златен глобус "Кор Кароли". Тя се връчва всяка година на 20 де­кември на осъществи­лия (или осъществили­те) най-добро българско ветроходно пос­тижение през година­та. До 1992 година идеята е поддържана от яхт клуб "Капитан Георги Георгиев", а след това е създадена специална фондация "Кор Кароли", като ос­новните й цели са оп­ределяне на носители­те, организиране връчването на награ­дата, както и стиму­лиране и пропаганди­ране на ветроходст­вото в България.

Корпусът на яхтата Кор Кароли се съхраня­ва във военноморския музей във Варна, а обо­рудването се използва от яхт клуба "Капитан Георги Георгиев".

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини