21 °C

Капитан Георги Георгиев е емблема на Кърджали

Ако беше жив, днес капитан Георги Георгиев щеше да навърши 90 години. Роденият в Кърджали мореплавател извършва самотно околосветско плаване с яхта по най-дългата морска обиколка около Земята. Световният му рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана. През 1978 година Капитанът е удостоен със званието Почетен гражданин на Кърджали, при посещението му в родния град на 1 юни.

Община Кърджали отбелязва годишнината на капитана с прояви, организирани от арт движение "Кръг". Илияна Типова разговаря с Радост Николаева от организаторите за проявите.

Денят е 1 юни 1978 година. Лятната жега не спира хилядите жители на Кърджали да се съберат на площада, за да видят с очите си един голям герой, роден в техния град и разнесъл славата на България по света. Един смел моряк, извършил самотно околосветско плаване с яхта за рекордно краткото време от  202 денонощия, при това по най-дългия и опасен маршрут. Това постижение записва името му със златни букви в морската история на България и света, дори е включен в книгата на рекордите на Гинес.

Само няколко месеца след своето пътешествие той пристига в родния си град. Пред погледите на хиляди хора получава символичния ключ на Кърджали и е удостоен със званието Почетен гражданин. Този голям българин е капитан Георги Георгиев.

Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията (родом от Ботевград) и семейството често сменя местожителството си. През 1940 г. баща му получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето.

Георги Георгиев завършва Техникума по корабостроене и корабоплаване във Варна. Основава яхтклуба "Порт Варна", който след смъртта му носи неговото име.

Първият българин осъществил сам обиколка на Земята с яхта. Времетраенето е рекордно кратко - 202 денонощия, при това по най-дългия и опасен маршрут. Любопитен момент в това смело плаване е съвпадението на датите на тръгване и завръщане. Стартира от кея на Хавана на 20 декември 1976 година, завръща се отново на същия кей на 20 декември 1977 година. Изминава 23018 морски мили през Панамския канал и покрай островите Галапагос стигаМаркизките острови.Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия се насочва към Кейптаун, от другата страна на Индийския океан.Преминавайки през Южния и Северния Атлантик, достига Хавана на 20 декември 1977 г. Капитанът е единственият мореплавател в света, успял да пресече през този сезон района на т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Пред Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща заедно с яхтата на дъното.

Никой самотен мореплавател в света преди капитан Георги Георгиев не е минавал по най-дългата морска обиколка около Земята. Този световен рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана.

Под негово ръковоство през 1979 г. корабът "Емона", на който за първи път започва работа, е транспортиран по суша от Варна до язовир „Кърджали“, където е закотвен и днес.

Георги Георгиев умира в Одеса, Украйна, на 13 май 1980 година.

https://www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Имате нужда да се освободите от напрежението на изминалите дни. То внася напрежение в отношенията с околните, вземете мерки да балансирате емоциите си. Правете неща, които са ви приятни и които със сигурност ще ви разтоварят. Любимият човек е до вас и това допълнително ще ви помогне да се отпуснете.
19 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Нови познанства – професионални и лични ще разнообразят деня ви и направят бъдещето по-разбираемо за вас. Подготвени сте за промените и покажете, че сте готови да ги приемете. Предстоят ви напрегнати часове с работа и други отговорности през идващите дни. С любимия човек ще се посветите на общи занимания.
19 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще имате добри възможности да договаряте условията, които на вас ви допадат. Ако все пак покажете, че зачитате и чуждите интереси делата ви ще се развиват в желаната от вас посока. Имате силно излъчване и това увеличава добрите ви възможности днес. Предстоящо пътуване, за някои зад граница. Погрижете се за дребните детайли свързани с него.
19 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С повишено внимание работете, ако боравите с пари днес, съществува риск от измама. Бъдете внимателни и в общуванията си, използвайте познанствата си, за да помогнете на приятел. Други ще вземат решения, отнасящи се до семейството и разширяване на дома. Обсъждайте намеренията с близките си, за да постигнете по-добри резултати.
19 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Намеренията ви днес ще се проявят с практични реализации, с което може да изненадате другите, но не и себе си. Новости от личен характер ще внесат настроение на повечето от вас, особено на самотните. Сега започнала връзка ще продължи и ще ви радва с вниманието и нежността на партньора ви.
19 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
19 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Отнасяйки се с уважение към колегите и хората около вас, ще почувствате взаимност, което ще се отрази обновяващо на настроението ви днес. Градивното ви отношение към проблемите ще направи работата на всички ви успешна. Отсъствието на любим до вас човек ще ви подтикне да скъсите разстоянията, предприемайки пътуване.
19 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Гледайте на препятствията, като на поредното предизвикателство, с което предстои да се справите. Съхранете приветливото си излъчване и добро настроение, въпреки трудностите. Това привлича добрите сили, с чиято подкрепа ще реализирате по-бързо плановете си. Харесвани сте и ще се почувствате значими в нечии очи.
19 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще се радвате на добра оценка за работата си и успехите ви ще станат повод за тържество. С уменията си постигате своето и трасирате занапред пътя си. Консултация със специалист по здравен проблем ще ви бъде само от полза. Предстоящите събития ще ви насочат към дейност или друго занимание, което ще ви носи добри доходи за в бъдещето.
19 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес работете в екип, самостоятелните решения няма да се толерират. Това изисква да повишите доверието в партньорите си и да бъдете по-малко мнителни. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Общувайте с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
19 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес е възможно да ви съпътстват трудности поради независещи от вас фактори. Въпреки това направете максималното, за да постигнете желания успех. Късметът ви спохожда в личен план, където получавате онова, което отдавна очаквате. Ще срещнете търсения човек. Бихте могли да се насладите на прекрасни съвместни мигове.
19 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще проявите забележителна активност в обществени и колективни начинания. Предложенията ви ще бъдат чути и осъществени, защото сте загрижени за доброто на другите. Подаръци ще зарадват някои от вас, но всъщност вие сте си ги заслужили. Безотказното ви служене и добро отношение към другите е пример на поведение за всеки.
19 сеп 2020
Последни новини