4 °C

Капитан Георги Георгиев е емблема на Кърджали

Ако беше жив, днес капитан Георги Георгиев щеше да навърши 90 години. Роденият в Кърджали мореплавател извършва самотно околосветско плаване с яхта по най-дългата морска обиколка около Земята. Световният му рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана. През 1978 година Капитанът е удостоен със званието Почетен гражданин на Кърджали, при посещението му в родния град на 1 юни.

Община Кърджали отбелязва годишнината на капитана с прояви, организирани от арт движение "Кръг". Илияна Типова разговаря с Радост Николаева от организаторите за проявите.

Денят е 1 юни 1978 година. Лятната жега не спира хилядите жители на Кърджали да се съберат на площада, за да видят с очите си един голям герой, роден в техния град и разнесъл славата на България по света. Един смел моряк, извършил самотно околосветско плаване с яхта за рекордно краткото време от  202 денонощия, при това по най-дългия и опасен маршрут. Това постижение записва името му със златни букви в морската история на България и света, дори е включен в книгата на рекордите на Гинес.

Само няколко месеца след своето пътешествие той пристига в родния си град. Пред погледите на хиляди хора получава символичния ключ на Кърджали и е удостоен със званието Почетен гражданин. Този голям българин е капитан Георги Георгиев.

Роден е в Кърджали на 4 юни 1930 г. Баща му е офицер от армията (родом от Ботевград) и семейството често сменя местожителството си. През 1940 г. баща му получава назначение във Варна и тогава малкият Георги за първи път вижда морето.

Георги Георгиев завършва Техникума по корабостроене и корабоплаване във Варна. Основава яхтклуба "Порт Варна", който след смъртта му носи неговото име.

Първият българин осъществил сам обиколка на Земята с яхта. Времетраенето е рекордно кратко - 202 денонощия, при това по най-дългия и опасен маршрут. Любопитен момент в това смело плаване е съвпадението на датите на тръгване и завръщане. Стартира от кея на Хавана на 20 декември 1976 година, завръща се отново на същия кей на 20 декември 1977 година. Изминава 23018 морски мили през Панамския канал и покрай островите Галапагос стигаМаркизките острови.Оттам през островите Самоа, Фиджи, Нова Гвинея и Австралия се насочва към Кейптаун, от другата страна на Индийския океан.Преминавайки през Южния и Северния Атлантик, достига Хавана на 20 декември 1977 г. Капитанът е единственият мореплавател в света, успял да пресече през този сезон района на т.нар. Големи тропически депресии в Тихия океан, близо до островите Фиджи. Пред Кейптаун се сблъсква със страховит ураган, който едва не го запраща заедно с яхтата на дъното.

Никой самотен мореплавател в света преди капитан Георги Георгиев не е минавал по най-дългата морска обиколка около Земята. Този световен рекорд е записан в Книгата за рекорди Гинес през 1981 година, едва след смъртта на Капитана.

Под негово ръковоство през 1979 г. корабът "Емона", на който за първи път започва работа, е транспортиран по суша от Варна до язовир „Кърджали“, където е закотвен и днес.

Георги Георгиев умира в Одеса, Украйна, на 13 май 1980 година.

https://www.bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
04 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
04 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
04 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
04 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
04 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
04 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
04 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
04 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
04 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
04 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
04 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
04 мар 2021
Последни новини