24 °C

Представят в Ардино книгата на Вълчо Златилов за българо-турската бойна дружба

  Уникално издание,посветено на българо-турската бойна дружба ще бъде представено на 27 октомври/петък/ от 17,00 ч. в музея на гр.Ардино.Изданието  излезе от печат тази година.Негов автор е ръководителят на архива в Кърджали Вълчо Златилов.Книгата е сборник с ценни документи,повечето от които се публикуват за първи път и са превод от турски и френски.Те се отнасят за съпротивата на българи и турци срещу окупацията на Западна Тракия от Гърция след Първата световна война.Сборникът е под наслов „Българи и турци въстават срещу Ньойския диктат/1919-1923 г./”Освен документи сборникът съдържа спомени и снимки.В книгата са публикувани и изследвания на автора по темата.Нейното отпечатване бе възможно заради спомоществователството на общините от Кърджалийска област.

  На представянето ще присъства Председателят на ДА”Архиви”доц.д-р Михаил Груев,преподавателят в Тракийския университет в Одрин Мюмюн Исов,потомци на участници в събитията,издатели.

  Домакин на представянето е кметът на община Ардино Ресми Мурад.Той ще поднесе приветствие към гости и публика.Книгата ще бъде представена от общественика и дългогодишен педагог Селяхидин Карабашев.Рецензентите на изданието доц.д-р Михаил Грувев и д-р Мюмюн Исов ще споделят вижданията си за труда на Златилов.Очаква се интересна дискусия.

   Вълчо Златилов се фокусира върху процеса на българо-турското сближаване и обединяване на българското и турско население в Западна Тракия и създаване на българо-турско Временно правителство на Националната защита,обявило се за автономно управление на областта,изграждане на българо-турска Тракийска армия към същото правителство.Тя повежда въоръжена борба срещу присъединяването на Западна Тракия към Гърция.В следствие се създава Българо-турска Вътрешна тракийска революционна организация в България, поставила си за цел извоюването чрез въоръжено въстание на свободна  и независима автономна Тракия в нейните естествени географски граници от р.Марица до р.Струма.По темата са работили българските изследователи Стайко Трифонов и Камен Гарена.Има и спомени на Фуад Бей,министър на войната в Българо-турското временно правителство на Националната защита.Сборник с документи по темата обаче излиза за първи път в нашата страна.

   Опитът Западна Тракия да получи статут на автономна област се проваля поради половинчатите действия на българските власти и турските революционери.Българските политици и радетели за национално обединение се оказват неподготвени ,за отнемането на Западна Тракия от България по силата на Ньойският договор.До последно те разчитат на английска подкрепа.Турските революционери залагат на Италия.Независимо от плахите политически стъпки българи и турци включили се в многобройни чети,гръбнака на Тракийската армия ,воюват успешно срещу гръцките редовни части и им нанасят тежки поражения.Гърция е принудена да вкара в областта голям военен контингент.Властите в Атина си отмъщават ,като извършват етническо прочистване в Западна Тракия.

  Въпреки нерешителните действия може да се каже,въз основа на публикуваните документи,че българският премиер Александър Стамболийски е бил радетел за българо турското сближение.Край на общата революционна борба слага Дветоюнския преврат в нашата страна през 1923 г.Революционните действия се ползват и с подкрепата на големия приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк.

    В сборника са включени редица малко известни,уникални и особено ценни документи по темата като :Декларацията на българо-турското Временно правителство на Националната защита от 25 май 1920 г.за обособяване на автономното управление на Западна Тракия,връчена на управителя на Западна Тракия ген.Шарпи на 26 май  1920 г.,както и позивите до българите и турците в Западна Тракия за включването им в състава на българо турската Тракийска армия и др.

  Преобладаващата част от документите са съставени за нуждите на българските висши държавни институции-Монархическият институт,Министерски съвет,Министерство на войната и др.

  Преводът от френски на български на някои от документите е на преподавателката във филиала на Пловдивския университет „Любен Каравелов”Маргарита Георгиева,а от турски на Селяхидин Карабашев,литератор и общественик от Ардино.

  Издаването на сборника трябва да се разглежда като продължение на усилията на архива в Кърджали за осветляването на темата за последиците от националната катастрофа и по специално на постоянната изложба”Първата световна война и отражението й върху населението в Източните Родопи и Западна Тракия.”

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
  28 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
  28 сеп 2020
  Последни новини