17 °C

Представят в Ардино книгата на Вълчо Златилов за българо-турската бойна дружба

  Уникално издание,посветено на българо-турската бойна дружба ще бъде представено на 27 октомври/петък/ от 17,00 ч. в музея на гр.Ардино.Изданието  излезе от печат тази година.Негов автор е ръководителят на архива в Кърджали Вълчо Златилов.Книгата е сборник с ценни документи,повечето от които се публикуват за първи път и са превод от турски и френски.Те се отнасят за съпротивата на българи и турци срещу окупацията на Западна Тракия от Гърция след Първата световна война.Сборникът е под наслов „Българи и турци въстават срещу Ньойския диктат/1919-1923 г./”Освен документи сборникът съдържа спомени и снимки.В книгата са публикувани и изследвания на автора по темата.Нейното отпечатване бе възможно заради спомоществователството на общините от Кърджалийска област.

  На представянето ще присъства Председателят на ДА”Архиви”доц.д-р Михаил Груев,преподавателят в Тракийския университет в Одрин Мюмюн Исов,потомци на участници в събитията,издатели.

  Домакин на представянето е кметът на община Ардино Ресми Мурад.Той ще поднесе приветствие към гости и публика.Книгата ще бъде представена от общественика и дългогодишен педагог Селяхидин Карабашев.Рецензентите на изданието доц.д-р Михаил Грувев и д-р Мюмюн Исов ще споделят вижданията си за труда на Златилов.Очаква се интересна дискусия.

   Вълчо Златилов се фокусира върху процеса на българо-турското сближаване и обединяване на българското и турско население в Западна Тракия и създаване на българо-турско Временно правителство на Националната защита,обявило се за автономно управление на областта,изграждане на българо-турска Тракийска армия към същото правителство.Тя повежда въоръжена борба срещу присъединяването на Западна Тракия към Гърция.В следствие се създава Българо-турска Вътрешна тракийска революционна организация в България, поставила си за цел извоюването чрез въоръжено въстание на свободна  и независима автономна Тракия в нейните естествени географски граници от р.Марица до р.Струма.По темата са работили българските изследователи Стайко Трифонов и Камен Гарена.Има и спомени на Фуад Бей,министър на войната в Българо-турското временно правителство на Националната защита.Сборник с документи по темата обаче излиза за първи път в нашата страна.

   Опитът Западна Тракия да получи статут на автономна област се проваля поради половинчатите действия на българските власти и турските революционери.Българските политици и радетели за национално обединение се оказват неподготвени ,за отнемането на Западна Тракия от България по силата на Ньойският договор.До последно те разчитат на английска подкрепа.Турските революционери залагат на Италия.Независимо от плахите политически стъпки българи и турци включили се в многобройни чети,гръбнака на Тракийската армия ,воюват успешно срещу гръцките редовни части и им нанасят тежки поражения.Гърция е принудена да вкара в областта голям военен контингент.Властите в Атина си отмъщават ,като извършват етническо прочистване в Западна Тракия.

  Въпреки нерешителните действия може да се каже,въз основа на публикуваните документи,че българският премиер Александър Стамболийски е бил радетел за българо турското сближение.Край на общата революционна борба слага Дветоюнския преврат в нашата страна през 1923 г.Революционните действия се ползват и с подкрепата на големия приятел на България Мустафа Кемал Ататюрк.

    В сборника са включени редица малко известни,уникални и особено ценни документи по темата като :Декларацията на българо-турското Временно правителство на Националната защита от 25 май 1920 г.за обособяване на автономното управление на Западна Тракия,връчена на управителя на Западна Тракия ген.Шарпи на 26 май  1920 г.,както и позивите до българите и турците в Западна Тракия за включването им в състава на българо турската Тракийска армия и др.

  Преобладаващата част от документите са съставени за нуждите на българските висши държавни институции-Монархическият институт,Министерски съвет,Министерство на войната и др.

  Преводът от френски на български на някои от документите е на преподавателката във филиала на Пловдивския университет „Любен Каравелов”Маргарита Георгиева,а от турски на Селяхидин Карабашев,литератор и общественик от Ардино.

  Издаването на сборника трябва да се разглежда като продължение на усилията на архива в Кърджали за осветляването на темата за последиците от националната катастрофа и по специално на постоянната изложба”Първата световна война и отражението й върху населението в Източните Родопи и Западна Тракия.”

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
  17 окт 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
  17 окт 2019
  Последни новини