17 °C

Пътят през Маказа-120 години история

Кърджали след Освобождението

Според данни, съдържащи се в исторически извори от края на ХІХ век и публикации в периодичния печат от 50-те години на ХХ век, пътят Кърджали – Маказа – Гюмюрджина има стратегическо значение за Османската империя и е построен от нея в края на ХІХ, или началото на ХХ век. Годишникът на Одринския вилает за 1892-1893 г., съхраняван в Държавен архив – Кърджали посочва, че през 1893 г. в Източните Родопи съществува шосе, свързващо Кърджали с Мастанли /Момчилград/, Султанийери /Крумовград/ и Гюмюрджина . В публикация в бр. 6-7 от 1942 г. на сп. „Родопа” пък, без    да се позовава на определен източник Д. Караманджуков твърди, че „шосето, което минава през Маказа от Гюмюрджина за Кърджали, е път строен в турско време, към 1908 г.” Същото мнение споделя и Мара Михайлова в проучванията си за историята на Кърджали. Други автори, изследвали бойните действия по време на Балканската война в Източните Родопи доуточняват и допълват, че през  октомври 1912 г. „пътят от Кърджали до Гюмюрджина е трасе с калдъръмена настилка”.

          До края на 20-те години на ХХ-ти век придвижването на хора, стоки и услуги по пътя Кърджали – Маказа – Гюмюрджина става чрез файтони и каруци с животински впряг, както и чрез добре познатия и най-често използван от търговците по това време транспорт – керваните от камили и мулета. Съвременното моторно превозно средство – автомобилът, се появява за пръв път на пътя Кърджали – Маказа – Гюмюрджина в края на Първата световна война – през есента на 1918 г., когато жителите на Кърджали и региона наблюдават с любопитство преминаващите по пътя няколко военни камиона, немско производство, изгеглящи се от Беломорието към вътрешността на страната.  

          През 120 годишното си съществуване пътят Кърджали – Маказа – Гюмюрджина е основна пътна артерия, свързваща Източните Родопи с Беломорието, важен фактор е за стопанското развитие и напредъка на тези два съседни региона. Заедно с това обаче, той е и съвременник, очевидец и  свидетел на важни исторически събития и процеси от новата и най-нова история на Източните Родопи и Западна Тракия. На по-значимите от тях ще се спрем тук по-долу./Следва/

Едно изследване на Вълчо Златилов,директор на Държавни архив в Кърджали

                 

Годишник на Одринския вилает
Вълчо Златилов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 17.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Делата ви ще се развиват в неочаквана последователност, предвид промените, които предстоят. Колкото и да не сте обнадеждени, няма и да сте разочаровани. Довежданата придобивка ще събуди интереса ви към някого или нещо, който ще се задълбочи през следващите дни. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, особено към човека, който ви интересува.
17 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не приспивайте вниманието си за некоректни партньори, в състояние сте и можете да предотвратите задкулисната им игра. Личните ви дела ще потръгнат, на предстояща среща ще се изяснят съществуващи недоразумения и всичко ще бъде наред. Правилно подредени, приоритетните ви ангажименти ще ви донесат добри дивиденти.
17 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се чувствате в добро настроение и ще търсите начин да го споделите с любимите си хора. Споделяйки интересните си идеи, ще срещнете разбиране и готовност за подкрепа. Наясно сте, че вътрешния ви глас е най-точния ориентир за нещата, които ви вълнуват и ще го следвате.
17 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Не се тревожете, ако не ви се удаде да решите въпроси, занимаващи ви не от вчера и днес. Очевидно е нужна подкрепа, и ако знаете от кого точно, не се колебайте да я потърсите. Не давайте воля на всичките си мисли, оставете част от тях за споделяне, но друг път. Обичани сте и това ви зарежда с енергия.
17 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате потенциал и възможности да се справите с предизвикателства, които ще се изправят пред вас. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Деловите представители ще получат оферта за печеливша сделка.
17 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Решени сте да се справите с всичко, но да осигурите независимостта си. Подобни вълнения не са рядкост при вас, за това без колебание ще отхвърлите ограниченията и ще заявите претенциите си за по-добро настояще и бъдеще. Силите ще ви стигнат и за други начинания, с които ще напътствате нечии действия. Да се чуди човек от къде толкова енергия и хъс.
17 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Влияете се от оценките на другите и на свой ред давате мнението си, без това да е нужно. Пазете се от конфликти, защото няма да ви донесат очакваните облекчения. Доверете се на сътрудниците си и ги оставете да поемат част от работата. Но не го правете като благодеяние, уважавайте достойнството им.
17 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прекалено високи са изискванията ви както към собствената ви, така и към чуждата работа. Това е чудесно, тъй като ви кара да изпипвате всеки елемент от работата си, но може да ви създаде неприятности с хората, с които работите. Подходете с такт и разбиране към доводите им, като същевременно се опитайте да ги накарате и те да разберат вашите.
17 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако позволите на излишната си енергия днес да ви повлияе, това може да бъде доста неприятно. Намерете начин да я изразходвате подобаващо, без това да нарушава добрите ви взаимоотношения с околните. Печелите симпатиите на някой, когото не сте виждали досега. Възможно е бързо да си допаднете взаимно и да откриете доста интересни неща.
17 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Съсредоточени сте, затова и работата ви ще е успешна. Полагате основите на нещо, на което ще се радвате за в бъдеще. От вас се изисква да сте отдадени на заниманията си. Близките ви очакват повече внимание и изглежда напълно го заслужават. Не възлагайте прекалено големи надежди на дадено събитие.
17 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се чувствате в отлично настроение, принос за което ще даде и срещата ви с човек от миналото ви. Интересът ви към него не намалява, напротив. Ще се радвате на взаимност и е възможно връзката ви отново да се поднови. Пазете нервите и здравето си, осигурете си почивка и спокойствие.
17 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се радвате на обикновени неща, създаващи ви душевен комфорт. Някои от вас ще имат срещи с хора, които не са виждали от дълго време или пък виждат за пръв път. При всички случаи ще намерите общи теми и ще се обвържете с взаимен интерес. Финансови придобивки ще повишат настроението ви.
17 окт 2019

Случаен виц

Последни новини