Пътят през Маказа-120 години история

Кърджали след Освобождението

Според данни, съдържащи се в исторически извори от края на ХІХ век и публикации в периодичния печат от 50-те години на ХХ век, пътят Кърджали – Маказа – Гюмюрджина има стратегическо значение за Османската империя и е построен от нея в края на ХІХ, или началото на ХХ век. Годишникът на Одринския вилает за 1892-1893 г., съхраняван в Държавен архив – Кърджали посочва, че през 1893 г. в Източните Родопи съществува шосе, свързващо Кърджали с Мастанли /Момчилград/, Султанийери /Крумовград/ и Гюмюрджина . В публикация в бр. 6-7 от 1942 г. на сп. „Родопа” пък, без    да се позовава на определен източник Д. Караманджуков твърди, че „шосето, което минава през Маказа от Гюмюрджина за Кърджали, е път строен в турско време, към 1908 г.” Същото мнение споделя и Мара Михайлова в проучванията си за историята на Кърджали. Други автори, изследвали бойните действия по време на Балканската война в Източните Родопи доуточняват и допълват, че през  октомври 1912 г. „пътят от Кърджали до Гюмюрджина е трасе с калдъръмена настилка”.

          До края на 20-те години на ХХ-ти век придвижването на хора, стоки и услуги по пътя Кърджали – Маказа – Гюмюрджина става чрез файтони и каруци с животински впряг, както и чрез добре познатия и най-често използван от търговците по това време транспорт – керваните от камили и мулета. Съвременното моторно превозно средство – автомобилът, се появява за пръв път на пътя Кърджали – Маказа – Гюмюрджина в края на Първата световна война – през есента на 1918 г., когато жителите на Кърджали и региона наблюдават с любопитство преминаващите по пътя няколко военни камиона, немско производство, изгеглящи се от Беломорието към вътрешността на страната.  

          През 120 годишното си съществуване пътят Кърджали – Маказа – Гюмюрджина е основна пътна артерия, свързваща Източните Родопи с Беломорието, важен фактор е за стопанското развитие и напредъка на тези два съседни региона. Заедно с това обаче, той е и съвременник, очевидец и  свидетел на важни исторически събития и процеси от новата и най-нова история на Източните Родопи и Западна Тракия. На по-значимите от тях ще се спрем тук по-долу./Следва/

Едно изследване на Вълчо Златилов,директор на Държавни архив в Кърджали

                 

Годишник на Одринския вилает
Вълчо Златилов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини