24 °C

Пътят през Маказа-120 години история

Кърджали след Освобождението

Според данни, съдържащи се в исторически извори от края на ХІХ век и публикации в периодичния печат от 50-те години на ХХ век, пътят Кърджали – Маказа – Гюмюрджина има стратегическо значение за Османската империя и е построен от нея в края на ХІХ, или началото на ХХ век. Годишникът на Одринския вилает за 1892-1893 г., съхраняван в Държавен архив – Кърджали посочва, че през 1893 г. в Източните Родопи съществува шосе, свързващо Кърджали с Мастанли /Момчилград/, Султанийери /Крумовград/ и Гюмюрджина . В публикация в бр. 6-7 от 1942 г. на сп. „Родопа” пък, без    да се позовава на определен източник Д. Караманджуков твърди, че „шосето, което минава през Маказа от Гюмюрджина за Кърджали, е път строен в турско време, към 1908 г.” Същото мнение споделя и Мара Михайлова в проучванията си за историята на Кърджали. Други автори, изследвали бойните действия по време на Балканската война в Източните Родопи доуточняват и допълват, че през  октомври 1912 г. „пътят от Кърджали до Гюмюрджина е трасе с калдъръмена настилка”.

          До края на 20-те години на ХХ-ти век придвижването на хора, стоки и услуги по пътя Кърджали – Маказа – Гюмюрджина става чрез файтони и каруци с животински впряг, както и чрез добре познатия и най-често използван от търговците по това време транспорт – керваните от камили и мулета. Съвременното моторно превозно средство – автомобилът, се появява за пръв път на пътя Кърджали – Маказа – Гюмюрджина в края на Първата световна война – през есента на 1918 г., когато жителите на Кърджали и региона наблюдават с любопитство преминаващите по пътя няколко военни камиона, немско производство, изгеглящи се от Беломорието към вътрешността на страната.  

          През 120 годишното си съществуване пътят Кърджали – Маказа – Гюмюрджина е основна пътна артерия, свързваща Източните Родопи с Беломорието, важен фактор е за стопанското развитие и напредъка на тези два съседни региона. Заедно с това обаче, той е и съвременник, очевидец и  свидетел на важни исторически събития и процеси от новата и най-нова история на Източните Родопи и Западна Тракия. На по-значимите от тях ще се спрем тук по-долу./Следва/

Едно изследване на Вълчо Златилов,директор на Държавни архив в Кърджали

                 

Годишник на Одринския вилает
Вълчо Златилов
Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини