24 °C

Кърджалийци се вдигат срещу султана,въстават и мюсюлмани и християни

    През лятото на 1908 г. пеш по калдъръмения път от Кърджали, през    Мастанли /Момчилград/, Кошукавак /Крумовград/ и Ортакьой /Ивайловград/  за Истамбул, за участие в избухналата младотурска революция в столицата на Османската империя, и за свалянето на султан Абдул Хамид ІІ, от Кърджали тръгва голяма група революционери – привърженици  и симпатизанти на младотурското движение. По думите на един от участниците в тази група революционери – Шакир Юнюзов Салмънлъ от Кърджали, те вярвали че, заедно със свалянето и премахването на султана ще бъде премахнато завинаги и всичко онова, „което ни притесняваше и мъчеше ужасно в този край. Мъките бяха и за бедни, и за богати, за турци и за християни. Затова с нас тръгнаха и хора от християните”. Предвождани от кърджалийския мюфтия Сеид ефенди и някои други първенци на Кърджали, като Изетаа, Молла мюдюр Амет ефенди и др., те издигат и носят по пътя си до Истамбул знаме, на коeто са изписани девизите и лозунгите, с които младотурците влизат в историята: „Хюриет”, „Адалет” и „Мюсават” /”Свобода”, „Справедливост” и „Равенство”/ - олицетворяващи най-висшите цели и идеали на младотурската революция. След пристигането си в Истамбул, заедно с придошлите от различни краища на империята други революционни групи от различни народности, те участват активно в събарянето на деспотичния режим на султан Абдул Хамид ІІ, предаването на властта в ръцете на Комитета за единство и прогрес и възстановяването на конституцията от 1876 г. Няколко дни по-късно се завръщат по същия път обратно в Кърджали. Излезлите за тържественото им посрещане граждани на Кърджали чуват отдалече припева на маршовата песен, която завръщащите се революционери пеят на уста – „Да живее свободата, справедливостта и равенството...”. Посрещнати са с овации и са приветствани като герои от гражданството в центъра на града пред чешмата „Айше молла”, където са и щедро нагостени. На импровизирания митинг при посрещането им, при непрестанни скандирания от насъбралото се множество на поздрава „Яшасън, яшасън хюриет орду” /„Да живее, да живее армията на свободата”/, слово произнася един от лидерите на младотурците в Кърджали – Рушуд бей. Сочейки с ръка четири, доведени специално за случая деца от различна народност и вяра – турче, българче, арменче и еврейче, той заявява, вричайки се: „За нас няма да има значение какви са те по народност и вяра. От сега нататък ще живеем братски, без да се делим и мразим. Това искахме, за това се борихме и го постигнахме”.

        И въпреки че, следващите десетилетия донасят много разочарования   на младотурците в стремежа им за постигане на свобода, справедливост и равенство между народностните и религиозните общности, съставящи империята, този зареден с оптимизъм епизод от времето на Хюриета в историята на Кърджали остава в съзнанието на неговите жители – съвременници на събитието, а споменът за него е съхранен и предаден от Мара Михайлова на следващите поколения.

         Високо оценявайки участието на местните жители от Кърджали и региона в младотурското движение и революцията от 1908 г. срещу абсолютизма на Абдул Хамид ІІ, и посочвайки, че „нито нашата история, нито друг някой е отбелязал това бунтарско участие на кърджалийци в младотурското движение и вливането им в хюриет орду”, Мара Михайлова отбелязва, че с това си дело кърджалийци „стават истински свободолюбиви хора …, тръгнали да бранят правото си, да го изтръгнат от ръцете на палача, пък бил той и султан”, и че „това показва, че кърджалийци не се покоряват на короната, не се плашат от диктатора и не бягат като страхливци, а отиват срещу него, срещу опасността, срещу армията му, срещу смъртта.”.  

          Решаването на наболелите национални, политически и социални проблеми в Османската империя с използваните от младотурците средства обаче, се оказва по-нататък невъзможно, а конфликтите в нея след младотурската революция се изострят и  навлизат в нова фаза./Следва/

Едно изследване на Вълчо Златилов,директор на Държавния архив в Кърджали

        

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини