Ботевци програмираха успеха си

По време на Европейската седмица на програмирането 30 ученици от Езикова гимназия „Христо Ботев“ влязоха в света на програмирането по забавен и нетрадиционен начин. Представители на младежкото звено към Фондация „4.0“ и служители на развойния център на SAP в София показаха на Ботевци колко забавно може да бъде програмирането и какви са кариерните възможности, свързани с него. Срещата включваше презентация на професиите, свързани с програмирането, както и игра – практическо занимание по програмиране.

В област Кърджали Езиковата гимназия бе единствената одобрена организация след проведен конкурс в рамките на инициативата „Запознайте се и програмирайте успеха“. Основна цел на програмата е да надгражда постигнатите резултати от проектите, реализирани по места в рамките на програма „Знания за успеха“ в областта на STEM обучението и предоставянето на възможности за кариерно ориентиране и развитие. Инициативата е насочена към ученици в отговор на предизвикателствата към тях: разбиране на дисциплините, свързани с информатика и ИТ; практическо онагледяване на преподавания материал по информатика и ИТ; мотивация за изучаване на информатика и ИТ; очаквания на пазара на труда, свързани с дигиталните компетенции.

Освен представяне на програмирането по нетрадиционен начин, инициативата има за цел да вдъхнови интереса на учениците към програмирането и да ги подпомогне в избора им на кариера. В края на срещите учениците получиха сертификати за участие, а най-добрите програмисти Антоан Русев и Валентина Тодорова от 10 Н2 спечелиха индивидуални награди.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини