Народният представител Донка Симеонова посети СУ "П. Р. Славейков"


В първия ден на седмицата на официално посещение в най-голямото училище в Южна България бе Донка Симеонова, народен представител в 44-тото Народно събрание на Р България и член на Комисията по образование и наука към законодателния орган.
В началото на посещението си г-жа Симеонова разгледа училището в компанията на директора Милко Багдасаров, впечатли се изключително много от материално-техническата база и възможностите за обучение, спорт и извънкласни дейности, запозна се лично с членовете на журналистическия клуб „Славейков“ и не скри възторга си от цялата обстановка в училището.
По обяд в специализирания кабинет по история се проведе срещата на народния представител Донка Симеонова с учители от СУ „Петко Рачов Славейков“, целта на която бе поставяне на откровени въпроси, свързани със състоянието на образователната система. Преди да бъде избрана за депутат, личната професионална биография на г-жа Симеонова включва длъжностите учител по история, директор на училище, началник на регионален инспекторат, което ѝ дава възможност да познава различните аспекти от работата в българската образователна система и тя разбира проблемите на педагозите като съмишленик и колега. Тя получи мнения и становища от славейковските учители и директора Багдасаров по различни въпроси, като част от тях бяха формулирани така, че да влязат като предложения при промените в Закона за училищното и предучилищното образование.
Като основни теми в срещата-разговор се откроиха делегираните бюджети като философия и разпределяне на ресурсите, механизмът за оценка на учебниците, недомислията в някои нови наредби, свързани с финансирането на малките училища, спецификата на проблемите по райони и решаването на въпроса с недостатъчно доброто владеене на български език, който е строго специфичен за нашия район. Немалко внимание заслужава и проблемът с реализирането на механизма за обхвата на отпадналите ученици, според който в СУ „П. Р. Славейков“ са получени 560 поименни протоколи за отпаднали от системата ученици, които трябва да бъдат издирени, а това коства неимоверно големи ресурси и време, за да се установи, че семействата от години са в чужбина.
В дискусията участваха и млади учители, които в днешно време са както проблем, така и решението на проблема, според Милко Багдасаров, който сподели, че от няколко години най-добрите студенти на държавна практика в „Славейков“ получават преподавателско място след завършването си.
Народният представител Донка Симеонова се ангажира да постави въпросите на вниманието на колегите си от Комисията по образование и наука и предложените от учителите на „Славейков“ текстове да бъдат обсъдени и евентуално включени в промените на закона.
Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини