Дървата за огрев в Кърджалийско-тука има-тука нема!

За пореден път горски и търговци в Кърджалийско се заиграха на „тука има-тука нема“ по отношение на дървата за огрев от широколистна дървесина.Все още са пресни спомените за проблемите с осигуряването им през миналата година.Тази също е обезпокоителна защото широколистната дървесина,предлагана на пазара е на изчезване,което покачва и цената й.

Търговците на дърва за огрев са категорични,че такива от широколистна дървесина липсват.Кърджалийско основно се снабдява от Бургаско.От там обаче предпочитат да изнасят за Гърция и Румъния заради дългосрочни договори и сигурен пазар.За нашите клиенти,каквото остане.Дъбът е на изчезване.Все още се намират бук и габър,категорични са търговците от Кърджалийско.Цената достига до 180 лв.за тон.

Фирмите ,които добиват дървесина в Кърджалийско са категорични,че основна причина е насочването на работниците към изсичането на иглолистна дървесина ,засегната от корояда.Затова и широколистна дървесина липсва на пазара в региона.

Горските взеха думата за да докладват на областният управител Никола Чанев,че нито един кубик широколистна дървесина от Кърджалийско не е изнесена в чужбина и ще осигурят още 2000 кубика за огрев.Те отбелязват ръст на потреблението през последните години.Ще припомним,че те обещаваха и през миналата година да няма криза на пазара.

Бодрячески се изказа и министърът на земеделието,храните и горите Румен Порожанов.Той бе категоричен,че дърва за огрев са осигурени за 90% от населението на страната.Дано не се окаже,че сме сред 10% процента ,за които липсват.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини