Изключителен интерес към дървата за огрев в община Кърджали, хората търсят алтернатива на скъпите енергоносители

Изключителен интерес към дървата за огрев регистрират от Държавно ловно стопанство”Женда”. Бяха проведени срещи с кметовете на общините Кърджали и Черноочене за условията за снабдяване на нуждаещите се с дърва за огрев през зимния сезон 2022-2023 г. Определените прогнозни количества за директни продажби по ценоразпис от склад за Община Кърджали са 8700 пространствени кубика, а за Община Черноочене-7 250 пространствени кубика. До края на м.юни общините се ангажираха да предоставят списъци на правоимащите , съставени от кметовете на населени места. В Община Кърджали най-голямо количество е заявено от кметство Рани лист-413 куб.м., а в Община Черноочене от село Габрово-648 куб.м. Цената на доставените във временните складове дърва за огрев е 47,04 лв.за куб.м. Това заяви за Кърджали бг вести директорът на ДЛС”Женда”Радослав Боев. Той подчерта, че засиленият интерес се диктува от ръста на цените на енергоносителите-ток, газ, пилети.Не сме променяли цената на кубик дърва за огрев от 5 години. Те се доставят от нас във временните складове в горите, от където извозването до потребителите става от дърводобивните фирми по споразумение с общините, които определят и крайната цена,каза още Радослав Боев. Той подчерта, че цената за товарене ,разтоварване и транспорт до потребителя се определя от общините и фирмите. Боев каза още, че има пълна прозрачност при снабдяване на населените места с дърва за огрев. Списъкът им със заявените количества е поставен на информационното табло на ДЛС”Женда”.

  Вече сме подготвили първите 300 куб.м.за двете общини,посочи още Радослав Боев. Един от проблемите , който затруднява доставките е липсата на работна ръка.

  Бе подчертано,че за социалнослабите редът е определен от Министерството на труда и социалната политика и неговите структури.

  В Кърджали има 25 склада за свободна продажба на пазарни цени.

Според сайта EXERT.BG един от най-евтините източници за отопление – дървата, поскъпна с близо 70% за година и цените продължават да растат. По борсите край градовете и пътищата в момента цепениците се продават по 125 - 165 - 180 лв. за кубик, а през юли миналата година вървяха по 80-100 лева за кубик. В същото време са осигурени над 1 млн. куб. м по-евтини дърва.

Държавните горски предприятия откриха 43 склада за директна продажба на дърва за огрев на хората за лично ползване. В Кърджалийска област такъв склад има в Момчилград.Там дървесината се доставя от ДГС-Крумовград.Той обслужва общините Момчилград и Кърджали.Предстои да заработят още 13 подобни централни склада, съобщават от Министерството на земеделието и горите в отговор на въпроси на вестник "Телеграф"

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини