Осигуриха връзка между магистралите ”Тракия” и ”Марица”

Регионалният министър Николай Нанков откри пътен възел, свързващ автомагистралите "Тракия" и "Марица".

Две нови пътни връзки на п.в. „Плодовитово“ спестяват на пътуващите 40 км и поне 30 минути, необходими досега за придвижваме между магистралите „Марица“ и „Тракия. Те осигуряват безопасни леви завои, което е много важно за пътната безопасност. Пътният възел свързва двете магистрали и повече от 6 общини, дава бърз и лесен достъп и улеснява изключително много пътуващите по направленията. Това стана ясно днес при пускането на движението по новоизградените пътни връзки на съоръжението.

„Мисля, че ще са доволни и зеленчукопроизводителите. Свързваме ги със зеленчукова борса“, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който заедно с председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов, направи оглед на вече изцяло изградения пътен възел тип „детелина“. Планира се такива отбивки за формиране на тържища да има също и по магистралите „Струма“ и „Марица“, за да може производителите да предлагат своята стока на тях и да не са потърпевши от изграждането на магистралите, съобщи той.

Само за 45 дни изградихме една изключително ценна и важна придобивка, която свързва магистралите „Тракия“ и „Марица“, но и редица общини в областите Пловдив и Стара Загора, заяви регионалният министър. Той подчерта, че проектът е бил дългоочакван, както от местните жителите, така и от централните и местни власти.

Николай Нанков напомни, че заради обжалвания на оценката за въздействие върху околната среда проектът се е забавил с повече от две години. „Ето защо се правят законови промени да има право само на едноинстанционно обжалване, за да не се губи излишно време за реализация на така нужни съоръжения“, обясни той. Имахме трудни процедури по отчуждаване. Получихме съдействие от общините, за да издирим 24-мата наследници на имот, част от които в Германия, съобщи той.

Министър Нанков даде добра оценка за извършените строителни дейности и благодари за работата на фирмата строител и фирмата по надзор за стриктния контрол. „Благодарение на добрата работа завършихме бързо пътния възел, чието строителство започна през месец май“, отбеляза още той. По думите му с инвестиция от 1 млн. и 70 хил.лв. е създаден много нужен проект, ползите от който ще се оценят от всички.

С изграждането на двете пътни връзки на съществуващия п. в. „Плодовитово“ в посоките Бургас – Оризово /Плодовитово/ и Плодовитово /Оризово/ - София стартира се осигурява връзката на транспортните потоци, движещи се по АМ „Тракия“ и АМ „Марица“ от Бургас, Свиленград и София и общините Първомай, Чирпан и Братя Даскалови, както и връзката с път II-66 Плодовитово - Чирпан - Стара Загора.

На обекта са положени общо 1749 т асфалтови смеси и 100 куб. м бетон. За повишаване безопасността на движение са монтирани 1412 м мантинели.

Изпълнител на строителните дейности е „ПСТ ГРУП“ ЕАД. Стойността на договора за строителство е 1 071 470,72 лв. с ДДС. Строителният надзор e извършeн от „РУТЕКС“ ООД, а стойността на техния договора е 24 266,40 лв. с ДДС. Проектант е „ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини