Нанков: Губим 1.5 млн. лв. на ден от липса на ТОЛ-такси

Губим около 1,5 млн. лв. приходи на ден заради забавянето на ТОЛ системата за камиони. Това каза в интервю за „Фокус“ регионалният министър Николай Нанков.

Трябва да се случи още утре - така Нанков отговори на въпрос кога се очаква системата да започне да генерира приходи

Вече е трябвало да започне да генерира приходи. Забавянето коства на бюджета на страната по 1,5 милиона лева загуба на ден. Това са средства, които ще се вложат в пътна безопасност, в строежа на нови пътища и рехабилитацията на съществуващи такива, коментира Нанков. 

Този, който амортизира, който разрушава повече пътната инфраструктура, ще заплаща повече на база на изминати километри и тонаж, каза той. 

„Ще въведем, може би, ограничения в определени дни, както в момента правим. Съответно желаещият да премине с товарен автомобил през републиканския път ще заплаща по-голяма такса, както е в Германия, в Унгария“, поясни регионалният министър. 

Споменатите 1,5 милиона минимум на ден не са средства, които ще дойдат от джоба на всеки български гражданин. ТОЛ таксата е за тежкотоварни автомобили, винетките - за леките. Системата ще генерира приходи от тежкотоварните коли, цените на електронните винетки няма да бъдат променяни. Така ще променим несправедливото отношение, което е факт сега - леките автомобили да издържат почти 70% от пътния сектор в страната. Те все пак, според нас, не амортизират, не натоварват пътната инфраструктура, аргументира се Нанков.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Мо
    Монт
    0 0
    10:59, 13 юли 2017
    Коя е тая държава с винетки и тол такси бе алчняги мръсни....
Последни новини