Нова литературна награда за възпитаници на Езиковата

Ива Костадинова, Мирослав Милушев и Даниел Ангелов от Езикова гимназия „Христо Ботев“ станаха част от двадесетото издание на Националния конкурс „Петя Дубарова“ 2017.  Ива е сред лауреатите на конкурса в конкуренция с повече от 200 свои връстници от цялата страна.  Успехът  й донесе парична награда,много книги за подарък и едногодишна стипендия.  Мирослав и Даниел са само с поощрения, но са щастливи, че са сред първите в нашия регион, покорили един от най-големите литературни конкурси в България. Приели предизвикателствата на словото, те са убедени, че и догодина ще бъдат част тази изключителна изява.

            От няколко години конкурсът е включен в  Националния календар за извънучилищна дейност на Министерство на образованието, благодарение на което придоби престижното право да влезе и в Програмата с мерки за закрила на деца с изявени дарби. Това означава, че класираните на първо, второ и трето място ученици в съответния раздел имат право да кандидатстват за целогодишни стипендии.

            Конкурсът се организира от Община Бургас, Къща музей „Петя Дубарова“, Министерството на образованието и науката и Регионалното управление  по образованието – Бургас. В 20-тото издание на конкурса взеха участие 214 участници, чиито творби бяха оценени от 5-членно жури с председател проф.Владимир Трендафилов.Отличията бяха връчени на тържествена церемония в зала "Петя Дубарова" на културен център "Морско казино" в Бургас. По повод 55-годишнината от рождението на Петя Дубарова и  кръглата годишнина на конкурса, на бял свят излезе и антология, в която са публикувани всички наградени произведения през годините. В нея вече са включени и  творбите на Ива, Мирослав и Даниел.

            Честито на наградените – това е тяхната поредна победа през тази учебна година и нов стимул за работа на литературното поприще! Но ключовото в случая не е само гордостта от достойното представене на гимназия,  а скромната думичка „поредните”, защото повече от сигурно е, че на Ива, Миро и Дани им предстоят още много участия, а критичният поглед към написаното ще им донесе още много награди и успехи.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини