Славейковци - между археологията и техническите открития на бъдещето

На 25 април клубове от проект „Училище за шампиони“ посетиха интересни национални обекти в София. Националният археологически институт с музей при БАН отвори врати за клуб „Млад археолог“ с ръководител Венелин Башев. Археологическият музей е най-големият в България и със своите експозиции е един от най-важните центрове в страната за популяризиране миналото на днешните български земи. Учениците чуха интересни разкази за съкровищата в България, а също така им показаха накити и глинени съдове от различни епохи. Видяха облеклото на войските в древността, а специално внимание бе отделено за новооткритото съкровище – Надсентмиклош, събирано от втората половина на VII до края на VIII век, а депонирането му се поставя в средата на IX век според археолозите.

Клубовете „Виртуален свят“ с ръководител Мая Стойчева и „Журналистика“ с ръководител Антония Маровска  бяха любезно приети в София Тех Парк по случай Деня на отворените врати в научно-технологичния парк. Учениците посетиха интерактивната изложба „Марс отблизо“ на National Geographic, където чрез марсоход влязоха директно във  виртуалната реалност и усетиха невероятното преживяване да стъпят на Червената планета. Тестваха антигравитационен тренажор, който създава усещането у хората, че сякаш се движат по повърхността на планетата.  Тренажорът имитира налягане, при което човек усеща едва 20% от теглото си, а очилата за виртуална разходка и специално разработеното видеосъдържание направиха марсианската разходка реална. Учениците се запознаха с интересни факти за човешкия път към Марс, както и с проучвания  за провеждане на бъдещи изследвания. Имаха възможност да си направят селфи в скафандър и да си вземат спомен от своето марсианско приключение. Изложбата е разположена на територията на Бизнес инкубатора, където се разработват иновативни продукти в областите на информационните, телекомуникационните технологии, науки за живота и зелената енергия.

Славейковци посетиха Лабораторния комплекс в Тех Парка, който има 11 лаборатории - 6  в областта на информационните и комуникационните технологии (ИКТ) и 5 в науките за живота и енергията. Техническият сътрудник Паола Петкова разведе учениците из Лаборатория „3D креативност и бързо прототипиране“ и Лаборатория „Интелигентни комуникационни инфраструктури“. Едната от 6-те лаборатории е Лабораторията по високопроизводителни изчисления (HPC= high performance computing). На нейна територия се намира Суперкомпютърът. Лабораторията прави своите научни разработки в областта на физиката, биофизиката, медицинската физика, а също така създава нови информационни продукти. Физикът Иво Илиев презентира работата и устройството на Суперкомпютъра. Машината, струваща 1 000 000 лева, подпомага изчислителния процес в природните науки и инженерните дисциплини, които изискват голям изчислителен ресурс и имат широко научно и икономическо въздействие. Използва се още за краткосрочни синоптични прогнози, изчислителна биология, работи за областта на наномедицината, астрофизиката и др.

Ангелина ВАНЧЕВА – главен редактор на училищния вестник „УПКО“

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    На
    наблюдател
    0 0
    07:54, 28 апр 2017
    Каква постна снимка. Няма го вечният пред прожекторите багдасаров.Язък...
Последни новини