Ученици от Кърджали се включиха във фотоконкурс на РИОСВ-Хасково

РИОСВ– Хасково организира за седма поредна година по повод Международния ден на Земята– 22 април Регионален ученически фотоконкурс на тема „Красивата природа на моя роден край“. Тази година в конкурса се състезават 78 ученици със 186 творбиот Хасково, Димитровград, Кърджали, Харманли и Свиленград. Отличените тържествено ще получат своите грамоти и награди на 21 април от 14,30ч. в залата на РИОСВ. Ден преди това, от 17,00ч. Регионалната екоинспекция съвместно с децата от ДГ №22 „Звънче“ в Хасково ще проведе образователна инициатива, включваща познавателно отборно състезание между децата от IV подготвителна група и музикална програма с песни, танци и стихотворения посветени на Деня на Земята. На същия ден  от 15,00ч. в Регионалната лаборатория- Хасково към ИАОС ще бъде проведен открит урок с екоклубовете към Обединени ученически общежития- Хасково и ОП "Младежки център"- Хасково. Много училища и детски градини в региона също ще проведат тематични образователти екоинициативи за Деня на Земята.

Мотото на кампанията за Деня на Земята през 2017 г. е „Повишаване на знанията за околната среда и климата“. Международната мрежа за отбелязване на Деня на Земята– 22 април започна глобална кампания за повишаване на знанията и ограмотяване по въпросите за околната среда и климата до Деня на Земята през 2020 г. Застъпниците на Международната мрежа са се посветили на каузата всеки ученик по света да завърши средно образование като грамотен гражданин, с достатъчно знания по въпросите за околната среда и климата, готов да предприеме действия и да даде свой принос и подкрепа за положителна промяна. Тази цел не само дава възможност за огромен напредък, но е от критична важност и изключително навременна. Подписването на Споразумението в Париж е стъпка напред към смекчаване на последиците от изменението на климата. Образованието трябва да бъде ключов елемент в тези усилия.

РИОСВ- Хасково кани всички общини, училища, детски градини, НПО,  екоклубове и отделни граждани да се присъединят с подходящи екоиницитиви в отбелязването на екологичния празник! Своите събития (образователни инициативи, тематични занимания, засаждане на дръвчета и грижа за тях след това, почистване и озеленяване на терени, познавателни разходки сред природата, екоигри, състезания, изложби и др.) може да споделите в кратък текст и снимки в специално съсзаденото събитие към Фейсбук страницата за информационно- образователни дейности на РИОСВ- Хасково „Приятели на природата“ или на  е-адрес: pr_riosv_hs@abv.bg



За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. През 1990г. празникът е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Денят на Земята има за цел да обедини и вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и е повод всеки човек да допринесе възможно най-много в своята общност. На този ден правителства, бизнес компании, неправителствени организации и хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини