Денят на Земята е посветен на проблема с пластмасата

Един от най-сериозните екологични проблеми на Земята е замърсяването с пластмаса. Какви са мащабите и ефектът от това учените все още изследват.

Едно е сигурно обаче-пластмасовите отпадъци са навсякъде-в океаните, в градовете, сред природата. Опасни са, защото  разпадът им е бавен, а на дъното на водоемите те стават миниатюрни частици, които убиват обитателите на водния свят, навлизат в хранителната верига на животните, засягат здравето на хората.

На 22-ри април светът  отбелязва Денят на Земята. През 2018 година той е  посветен именно на проблема със замърсяването от пластмасите.

Целта на ежегодното честване е да се говори на висок тон за  промяна в поведението на хората при употребата на пластмасите. 

Тазгодишната тема  на 22-ри април е "Свят без замърсяване с пластмаси". Избрана е,  за да насочи вниманието към цялостна промяна на нагласата и отношението към пластмасите. Стремежът е значително намаляване на замърсяването с пластмаси и увеличаване на усилията за премахване на пластмасите за еднократна употреба в световен мащаб.

Денят на Земята за 2018 г. ще бъде отразено с над 2,5 милиарда "зелени" инициативи по целия свя, включително и в България.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини