Доброволците на БМЧК в Кърджали с инициативи за Деня на Земята

По повод Деня на Земята и Националната кампания „Умножи доброто“ на Български младежки Червен кръст, която се проведе в периода 17-30.04.2023г доброволците на Български младежки Червен кръст  - Кърджали организираха редица инициативи.

На 22 април червенокръстците от клубовете на БМЧК „Бялата лястовица“ към СУ „Йордан Йовков“ и „Славни и забавни“ към СУ „Отец Паисий“ съвместно посетиха Дом за стари хора/РГВХ гр. Кърджали където почистиха района и засадиха млади фиданки. Младежите от клуб „Сподели усмивка“ към ЕГ „Христо Ботев“ облагородиха района на село Сипей, община Кърджали. Залесяването с фиданки от сребрист смърч се осъществи благодарение на любезното съдействие на ТП – ДЛС „Женда“ – Кърджали.

Активни в името на Земята, бяха доброволците от клуб „Надежда“ на 24 април. Добротворците съвместно с членовете на Екокомитета и техни съученици изготвиха презентация на тема: „Земята е наша! Рециклирай!“, направено бе и почистване в района около училището, а събраните отпадъци заеха своето място в контейнерите за разделно събиране. За финал младежите представиха на своите съученици изработените от отпадни материали – брошури с послания.

На 27.04 доброволците на БМЧК от клуб “От сърце” към СУ “Васил Левски”, гр. Ардино организираха традиционната си акция за почистване към местната забележителност - Дяволският мост. Заедно успяха да почистят участък от 6 км. Младежите споделиха, че се наблюдава положителна тенденция за намаляване на безотговорното изхвърляне на отпадъци в природата.

На 28ми април добротворците на клуб на БМЧК „Щастливи с нас“, към СУ „Христо Смирненски“, с. Черноочене организираха пикник под наслов „Изчисти преди и след себе си“. Младите червенокръстци почистиха района на чешма в близост до с. Пряпорец, която се посещава от много хора в района и си направиха пикник. С почистването си дават пример как трябва да се отнасяме към заобикалящата ни среда. Младежите си организираха и  разходка в района, където успяха да съберат билки в изпълнение на задача от проекта на БМЧК – Кърджали „#БМЧК #ЕкологичниПредизвикателства #Природа,чистота“. Проекта е част от програмата за развитие на иновации и добри практики по приоритетни дейности на БМЧК. Младежите от клуб „Щастливи с нас“ подеха и инициатива за подпомагане на благотворителната кампания „Капачки за бъдеща“, като посетиха всички класове в СУ „Христо Смирненски“ и ги информираха, че събирайки капачки се грижим за околната среда и помагаме на хората в нужда.

Земята е наш дом, пазете, грижете си и обичайте нашата природа!

#УмножиДоброто #BRCY #БМЧК

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини