Изучаването на немски език в ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали е формула за гарантирана устойчивост на успехите

Нека условно изведем  следната теорема:  Ако стабилни и трайни знания по немски език гарантират устойчиви резултати и успехи на национално и международно ниво, то  тогава Нурджан Ибрямова от 12E клас, Весела Добрикова и Едис Наим от 11Г са доказателствата за това.

Нурджан Ибрямова -„първото“ доказателство - е неизменен участник на националните кръгове на олимпиадата по немски език на МОН и на състезанието по немски език, организирано от Клет- България, през петте си години в Езиковата гимназия, в която тя постъпва през 2018  с базови познания по езика (както  тя самата деликатно се изразява). Усърдната и старателна ученичка е подкрепяна и мотивирана от преподавателите си по немски език и затова за никого не са изненада нейните призови места в доказано най-трудните немскоезични състезания: Трето място на националния кръг на състезанието на издателство Клет ниво С1 и трето място на националния кръг на надпреварата на МОН, което я прави лауреат с призната оценка отличен 6.00 по немски език. Успехът на скромната Нурджан е и продължение на традициите на немскоговорящата общност в Гимназията, а именно, че всяка година ученик от немска паралелка в Гимназията става лауреат. Заради високите постижения, доказващи устойчиви знания по немски език, абитуриентката бе номинирана за престижната стипендия на Немската служба за академичен обмен. Мечтите за следване на Нурджан са свързани с Германия, и затова неслучайно тя преди пет години е избрала езика на Гьоте и Шилер - не да пише поезия, пиеси, драми, а да изучава медицина: специалност, подхождаща на благородния й характер.

Едис Наим е „второто“ доказателство на условната теорема. Неговото име е добре познато в немскоезичните среди на национално ниво, защото няма значимо  състезание по езика, в което да не участва и това участие винаги е свързано с класиране на призови места.  Неговите успехи по немски език започват в 10. клас, но бързо достигат завидна бройка. Едис печели международна стипендия на Немската служба за педагогически обмен две поредни години - факт, с който той и ЕГ „Христо Ботев“ пак пишат история. От тазгодишните му успехи си заслужава да се споменат 4-то място на националния кръг на състезанието на Клет, ниво В2 ( с 0,25 точки разлика от 3-то място) и класирането му в челната десетка на националния кръг на олимпиадата по немски език на МОН. Неговата безспорна сила са дебатите в състезанието „ Младежта дебатира на немски език“ - оспорвана надпревара между най-елитните езикови гимназии в страната. Едис  е сред осемте най-добри дебатанти в България и се класира за полуфинала и евентуално финала, който ще се проведе на 31.май в София. В момента единадесетокласникът се готви усилено за предстоящата надпревара, където ще изрази позицията си на немски език по предизвикателни и актуални теми, изискващи много познания на закони, регулации, разпоредби, статистики. „Трябва ли да се забрани използването на лъчисти нагреватели в кетъринг - гастрономията на открито?“ и  „Трябва ли опаковките на месо и колбаси да показват "шокови снимки" от отглеждането и клането на животни?“ – въпроси, които биха затруднили даже и обиграни политици.  Характерна черта на Едис е неговото спортсменство, за което той е уважаван от своите противници - приятели, с които редовно мери сили на всяко престижно състезание.

Весела Добрикова е енциклопедичната личност и „третото“ доказателство на условната теорема. Нейните блестящи изяви през всичките й години в Гимназията са по математическа лингвистика, немски език, математика.  Тя е доказала своите знания на многобройни състезания по гореизброените - на пръв поглед - несъвместими за един  обикновен човек дисциплини.  Нейни отличителни черти са постоянство, упоритост, (само)взискателност, дисциплина, ред. Тези нейни качества са доусъвършенствани и надградени чрез изучаването на езика на науката и техниката, а именно немския, който със своите строги правила много точно пасва на личността ѝ.  Екипността, която поражда и зависимост, костваха на Весела класиране на националните финали на дебатите на немски език въпреки задълбочената й подготовка. Весела зае призови места на националните кръгове на състезанието по немски език на издателство Клет и олимпиадата по немски език на МОН и  с тези свои успехи се нарежда  сред най-добрите ученици, говорещи немски в страната. Не крие мотивацията и амбициите си да се бори и работи упорито,  за да покорява нови  езикови и математически върхове.

Това съобщиха от ръковдството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини