Ден на отворените врати се проведе в Районен съд - Ардино

Изображение 1 от 2

    Ден на отворените врати се проведе днес в Районен съд – Ардино. Граждани и журналисти имаха възможност да се запознаят с организацията на работа на съдиите и съдебните служители, със съдебните процедури и функции на съдебната администрация.

    Денят на отворените врати е традиционен и се провежда в навечерието на 16 април – Ден на Българската Конституция, който с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г., поставя началото и въвежда правото като основополагащ принцип в устройството на младата българска държава.

    Инициативата бе уважена от ръководството на община Ардино начело с кмета Ресми Мурад,  председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още началникът на Районното полицейско управление в Ардино Щилян Узунов и бившият дългогодишен член и зам.-председател на Комисията за защита на конкуренцията в София Реджеб Мустафа.

    „В Ардинският районен съд работят двама съдии (магистрати), съдия по вписванията, държавен съдебен изпълнител и девет служители. Тук се разглеждат граждански дела, гражданско–административни дела, наказателни дела от общ характер, наказателни дела от частен характер, наказателно частни дела. През 2016 г. броят на разгледаните дела е 297, от които са решени 272, а в инструктивен 3-месечен срок са решени 96%, което нарежда съда на едно от челните места в страната по срочност. Отваряме вратите, за да може гражданите, заедно с представителите на  местните институции и медиите  да се запознаят отблизо със структурата, функциите и дейността на съда,  да придобият представа за правомощията на различните органи на съдебната власт“, заяви председателят на Районен съд - Ардино Сунай Осман. Той подчерта, че делата в съда се разглеждат и решават в максимално кратки срокове, в огромното им мнозинство. „Административното обслужване тук е много бързо, като може да се каже, че е незабавно”, уточни Сунай Осман.

    Кметът Ресми Мурад подари на председателя на Ардинския районен съд уникална снимка от центъра на Ардино от средата на миналия век, като на преден план в нея е сегашната сграда на съда. „Винаги сте били обективни и е имало позитивна оценка за вашата работа. Пожелавам и за в бъдеще да бъде така”, заяви Ресми Мурад.

    Ардинският Районен съд е създаден през 1913 година, като отначало е бил към Гюмюрджински околийски съд. В Ардино е имало съдилище и по Османско време.

    Гюнер Шукри

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини