Съдът в Ардино се отчете за 2023 г.

Днес, 06 март 2024 г., се проведе общо събрание на съдиите в Районен съд – Ардино, свикано за обсъждане на годишния отчетен доклад и анализа за дейността на съда през 2023 година.

 Гости на събранието бяха прокурорите в ТО – Ардино към Районна прокуратура – Кърджали   - г-жа Елка Вълчева и г-н Петър Борисов, както и г-н Шенай Топчи – началник РУ –Ардино. От председателя на Окръжен съд – Кърджали  г-жа Веселина Кашикова бе получен специален поздравителен адрес, адресиран до целия колектив на Районен съд – Ардино.

На събранието присъстваха и работещите при съда магистрати, държавния съдебен изпълнител, както и съдебните служители.

Председателят на Районен съд – Ардино – Дарина Байданова отчете, че през изминалата 2023 г. е запазено постъплението на делата спрямо предходната 2022 г. с минимално намаление от 4,5%. Новообразуваните дела в цифрово изражение са 210 бр., от които 158 бр.  граждански дела и 52 бр. наказателни дела.

Тя отчете също така, че в сравнение с 2022 година, през 2023 г. са разгледани с 11 бр. по-малко дела, поради намаление постъплението на наказателни дела – с 14,75% в сравнение с тези през предходната.

„Формираната тенденция от предходните три години за известно намаление на постъплението е за сметка на постъпилите и решени в сравнение с други съдилища в страната граждански и наказателни дела с по-висока правна и фактическа сложност, което е констатирано и от комисия „Съдебна карта, натовареност и съдебна статистика” при СК на Висшия съдебен съвет в изготвения през м.ноември 2023г. Анализ на натовареността на съдилищата в Република България през 2022 година, отбеляза Байданова – „Подобрение е налице и по показателя висока срочност на разглеждане на делата и на решаването им – 92,95% от общия брой сложени за разглеждане дела са решени, при 87,70% за 2022г.“

От общия брой дела, в 3-месечен срок са свършени 96 %, докато през 2022г. процентът е бил 91%, което също обосновава извод за подобряване бързината на правораздаване. 

По време на събранието бе отчетена и добрата работа през годината, което според ръководителя на съда, се дължи най-вече на спокойната работна атмосфера при спазване на принципа за работа в екип, а по отношение на трудностите в правораздавателния процес, председателят на съда акцентира на това, че и тази година те се дължат основно на невръчването на призовки, отсъствието на участници в производството от страната и отказ или затруднение на вещите лица при изготвяне на експертизи.

„По показател натовареност Районен съд – Ардино попада сред ниско натоварените съдилища за 2023г., наложено като трайна тенденция в последните години и последица от общите демографски процеси, поради влошените икономически условия, както за цялата страна, така и за този орган на съдебната власт, а също и от повишаването на минималните размери на адвокатските възнаграждения и финансовото състояние на населението. Намалението на делата не може да се контролира и върху постъплението не може да се въздейства“, отбеляза Байданова, като допълни, че от 01.07.2024г. се очаква значително постъпление като резултат от реформата в заповедното производство, свързана с процеса на дигитализация на заповедното производство.

В заключението си по доклада, Дарина Байданова отбеляза, че Районен съд – Ардино е запазил и подобрил своята ефективност и срочност на работа през 2023 година, като допълни, че  обществеността и медиите могат да се запознаят с Годишния доклад за дейността на Районен съд – Ардино през 2023г., публикуван на официалната интернет страница на съда.

Христина Русева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини