Иновациите на „Славейков“ представени в лаборатория

Учителите от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ Димитър Димов и Александра Заимова представиха иновациите на кърджалийското школо в Първата училищна лаборатория за иновации по Националната програма „Иновации в действие“. Форумът бе открит в Обединено училище „Неофит Рилски“ в село Дерманци, община Луковит. От 27 февруари до 1 март учители от десет иновативни училища работиха на тема „Образователна интеграция и гражданско образование“, като приложиха елементи на визуални изкуства.

Дългогодишната работа на Димов като ръководител на Школа „ИстОрика“ в СУ „П. Р. Славейков“ се оказа от изключителна важност като споделен опит – организирани научни ученически конференции, множество филми, национални награди за есета и видеоесета и други.

В лабораторията екипите показаха, че сътрудничеството между учителите насърчава сътрудничеството между децата, а гражданското образование може да се случва винаги и навсякъде, отвъд съдържателните граници на предметите и в съзвучие с интересите на учениците.

С помощта на експерти по кинообразование от Сдружение „Арте Урбана Колектив“ и под научното ръководство на гл. ас. д-р Евелина Варджийска от Философския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, по време на лабораторията бе разработен и модел за иновативна кооперативна учебна дейност, при която се работи с визуални образи. Екипите ще продължат съвместната работа по подобряване и изготвяне на крайния продукт до края на учебните занятия.

В тематичните лаборатории по НП „Иновации в действие“ се създават професионални учещи се тематични общности между иновативни училища в страната, с натрупан опит, в които учителите от конкретна тематична област на знанието обединяват усилия и време за постигане на общи цели и генериране на нови идеи. Всяка лаборатория изготвя краен продукт под формата на ръководство, пътна карта, развита стратегия, методическо помагало, картотека на иновативни практики за иновативни подходи, методи, форми в съответното направление.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини