Председателят на Районния съд в Кърджали представи пред адвокати възможностите на Единния портал за електронно правосъдие

В зала 1 на Районен съд – Кърджали по инициатива на председателя на институцията съдия Здравка Запрянова се проведе работна среща с адвокати от съдебен район Кърджали за популяризиране функциите на Единния портал за електронно правосъдие. На нея беше представена и презентация на тема „Достъп до портала за електронни съдебни дела и възможност за подаване на заявления по чл. 410 от ГПК по електронен път чрез сайта на съда“, която премина при засилен интерес.

„Живеем и работим в ХХI век, време на технологии, които улесняват живота и работата ни, и трябва да се възползваме максимално от тях“, каза по време на срещата председателят на Районен съд – Кърджали Здравка Запрянова. Тя прикани присъстващите адвокати да бъдат активни и да използват възможностите на електронния портал.

Единният портал за електронно правосъдие дава възможност на страните и техните представители, определени по силата на закона или чрез упълномощаване, по граждански, административни и търговски дела, да получават информация по хода, документите и съдебните актове по делата. Това става след подадено от тях писмено заявление за достъп. То дава възможност да преглеждат електронните копия на съдебни дела, включително и да копират различни документи, съдържащи се в електронното дело.

Единният портал за електронно правосъдие е разработен по проект: „Електронно правосъдие - проучване и изграждане на единна комуникационна и информационна инфраструктура и единен електронен портал на съдебната власт“, финансиран по Оперативна програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд

Станислава Георгиева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини