ЕГ „Христо Ботев” – сцена на талант, знания и умения

Франкофони и философи  по следите на една огърлица

          Три поредни дни Кърджали посреща най-добрите ученици от цяла България за участие в Националните кръгове на  Националните олимпиади по Френски език и Философия. Домакин на двете престижни прояви е Езиковата гимназия „Христо Ботев”.

Залата на Дома на културата не можа да побере многобройната публика, дошла, за да се наслади на актьорското майсторство на възпитаниците на гимназията. Те се насладиха на   впечатляващ двучасов спектакъл, реализиран благодарение на съвместните усилия на учителите на Езиковата. На сцената се изявиха учениците от училището, работещи  в рамките на проект „Твоят час“ - участници в клубове „Театрално студио“, „Драматургия“„Публична реч“ и „Хороводец“, както и гвардейците на училището. Спектакълът, съчетал в себе си колорит от цветове и звуци,  бе осъществен благодарение на усилията на сценариста Нели Яръмбойкова, работила в сътрудничество със своите колеги по  български език и литература Надежда Карагьозова, Росица Калайджиева, Маргарита Маргаритова и Магдалина Маринова и  на режисьора Атанас Атанасов.

Талантливите артисти се превъплътиха в ролите на герои от  известно произведение на Александър Дюма. Тримата мускетари и д‘Артанян се втурнаха в поредната любовна авантюра на френската кралица и извървяха сложния маршрут от Лондон до Дувара, за да открият диамантената огърлица на невярната съпруга на краля и да предотвратят драматичния финал. В поведението им се криеше много мъдрост и проницателност, черпена от безсмъртните философски сентенции на Сократ, Аристотел, Питагор и други представители на мъдростта и дълбоките прозрения. Заплетената любовна интрига приключи щастливо за невярната кралица и нейния обожател, благодарение на съобразителността и бързата намеса на колоритните и смели мускетари. През цялото време те демонстрираха своята вярност към френската корона, същевременно предизвиквайки комични ситуации, които будеха искрен смях от страна на публиката.

В интересно представения сценарий бяха преплетени  и изпълнения на модерни и народни танци, създадени от хореографите  Огнян Камишев, Гинка Кирчева и Димитър Кондиков, изпълнени умело от танцьорите и завладяващи публиката с изящество, колорит и майсторско изпълнение. Съвсем в стила на спектакъла бяха и музикалните изпълнение на песни на френски, английски и италиански песни и изпълнения на пиано, класическа китара и цигулка, създадени под ръководството на Любен Полихронов – учител по музика.

Членовете на Националните комисии по Френски език и Философия, учениците, допуснати до финалната надпревара и техните учители  от училища от цяла България, останаха силно впечатлени от сюжета на спектакъла и блестящото представяне на актьори, певци и танцьори. Те заслужено аплодираха всяко едно изпълнение и не спестиха своите думи на възхищение и респект към положените усилия както на ученици, така и на учители. Председателят на Националната комисия по Философия проф. Райчо Пожарлиев и Председателят на Националната комисия по Френски език старши експерт от МОН г-жа Весела Ганева изказаха своето възхищение  за отличната организация на олимпиадите и благодариха на директора  и на учителския колектив на училището домакин за оказаното им гостоприемство.

Своето уважение към домакините и участниците в Националните олимпиади засвидетелства  и областният управител г-н  Начо Ковачев, който изпрати  поздравителен адрес и цветя. Г-жа Веселина Тихомирова, заместник кмет по образованието също поднесе поздравителен адрес от името на кмета на Община Кърджали, инж. Хасан Азис. Началникът на РУО г-н Гроздан Колев също поздрави всички участници  и им пожела да спечелят най-високите позиции в националните надпревари на знанието и таланта и да отнесат със себе си добър спомен от най-слънчевия град на Родопите – Кърджали.

           Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини